Υγεία

Κορονοϊός: Όλα τα νοσοκομεία είναι Covid – “Θα θρηνήσουμε θανάτους από τα υπόλοιπα νοσήματα”

Ιδιαιτέρως ανήσυχοι είναι οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων για τη μετατροπή σχεδόν όλου του δημόσιου τομέα νοσοκομειακής περίθαλψης, σε νοσηλεία μιας νόσου, του κορονοϊού. “Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε ανθρώπινες ζωές και θα φανούν αργότερα”, όπως λένε.


Όσο επεκτείνονται οι νοσηλείες των ασθενών με κορονοϊό, τόσο συρρικνώνεται ο υπόλοιπος τομέας της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, με αποτέλεσμα να μην είμαστε ακόμη σε θέση να εκτιμήσουμε το μέγεθος του προβλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Θα αποδειχθεί μεγαλύτερο πρόβλημα απ' ότι νομίζουμε”. Αυτό υποστηρίζει ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Λάμπρος Καραγεώργος, ο οποίος τονίζει ότι θα χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Στη Λάρισα, όπως λέει, με πληθυσμό 1 εκατ. 300 χιλιάδες πολίτες και δύο νοσοκομεία δυναμικότητας 900 κλινών, δεν εξυπηρετούνται πλέον ασθενείς που πάσχουν από βασικές παθήσεις.

“Θα θρηνήσουμε θανάτους από τα υπόλοιπα νοσήματα, είναι απολύτως δεδομένο και θα τους μετρήσουμε στην πορεία του χρόνου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε κάθε εφημερία του Νοσοκομείου Λάρισας δεν προσέρχονται περισσότερα από ένα με δύο καρδιολογικά περιστατικά, ενώ σε παλαιότερες περιόδους δεν έπεφταν κάτω από οκτώ.

“Δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκαν τα καρδιολογικά περιστατικά, αλλά ότι ο κόσμος παραμένει στο σπίτι του από το φόβο ότι στα νοσοκομεία υπάρχει μόνο κορονοϊός κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να αντιμετωπίζει εμφράγματα και πνευμονικά οιδήματα χωρίς να αναζητά περίθαλψη. Η μετατροπή του νοσοκομείου σε αποκλειστικά νοσοκομείο Covid προκαλεί σημαντικά και πρωτόγνωρα προβλήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα αναγνώσουμε”, αναφέρει ο γιατρός.

Να σημειωθεί ότι στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όλες οι κλινικές έχουν μετατραπεί σε κλινικές Covid. Και συγκεκριμένα, η Καρδιολογική, η Ογκολογική, η Παιδιατρική και άλλες, οι οποίες έχουν "συρρικνωθεί" όλες σε μία κλινική.

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) υπάρχει η δυνατότητα επίταξης 2.500 διαθέσιμων απλών κλινών και 8 κλινών Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του ιδιωτικού τομέα, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των Covid περιστατικών, ώστε να μην διαλυθεί το νοσοκομείο.

Κοντοζαμάνης: “Ο περιορισμός των τακτικών χειρουργείων συμβαίνει σε όλο τον κόσμο”


Η απόφαση για παύση στην εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών και αντιμετώπιση στα νοσοκομεία μόνο των επειγόντων, ελήφθη κατά την έναρξη του lockdown κι όταν άρχισε το Σύστημα Υγείας να υφίσταται ασύμμετρη πίεση.

Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τα νοσοκομεία να μην εξυπηρετούν τακτικά χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία, σε ποσοστό 80%, στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού, Η παρατεταμένη πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο, οδήγησε τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να επεκτείνουν ολοένα και περισσότερο τις νοσηλείες Covid, εις βάρος των άλλων ασθενών, με αποτέλεσμα το ποσοστό αυτό να έχει ξεπεραστεί στις δοκιμαζόμενες Περιφερειακές Ενότητες της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην ολομέλεια της Βουλής, χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, παραδέχθηκε ότι εξυπηρετούνται πλέον στα νοσοκομεία μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και οι ογκολογικοί ασθενείς:

«Όλα τα χειρουργεία που χαρακτηρίζονται ως 'επείγοντα' ή 'έκτακτα' πραγματοποιούνται κανονικά, χωρίς καθυστερήσεις ή αναβολές. Το ίδιο ισχύει και στην παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ογκολογικοί ασθενείς και ειδικότερα, ομάδες ασθενών που έχουν χρόνιες παθήσεις» ανέφερε ο υφυπουργός.

Παραδέχθηκε πως πράγματι «υπάρχει ένας περιορισμός στα τακτικά χειρουργεία - αυτό όμως γίνεται σε όλον τον κόσμο - προκειμένου να προστατεύσουμε, τόσο το υγειονομικό προσωπικό, όσο και τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία», όπως είπε.

 

“Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης: 22 κλινικές συρρικνώθηκαν σε τρεις λόγω Covid


Στο Νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που δίνουν τη μάχη κατά του κορονοϊού στη συμπρωτεύουσα, από τις 22 κλινικές που διέθετε το νοσοκομείο πριν την πανδημία, έχουν μείνει πλέον για τα περιστατικά εκτός Covid μόνο τρεις.

Σ' αυτές τις τρεις κλινικές έχουν στριμωχτεί η Χειρουργική, Παθολογική, Πνευμονολογική, Οφθαλμολογική, Νευρολογική, Γαστρεντερολογική και Γναθοχειρουργική. Η μόνη κλινική που δέχεται περιστατικά άλλων παθήσεων -εκτός κορονοϊού- είναι η Αιματολογική, καθώς νοσηλεύει ασθενείς με ογκολογικούς καρκίνους.

Η πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, Ελένη Σιώτου, επισημαίνει ότι το σταδιακό κλείσιμο των κλινικών όλων των νοσοκομείων, βοήθησε να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα.

“Ξεκινήσαμε κλείνοντας δύο κλινικές για να τις κάνουμε Covid. Γέμισαν αυτές, ακολούθησαν η Οφθαλμολογική, η Νευρολογική και η ΩΡΛ και εξοικονομήθηκαν κρεβάτια. Αφού γέμισαν κι αυτά, έκλεισαν άλλες δύο. Και πάει λέγοντας ... Και γι' αυτό τα κρεβάτια δεν έκλεισαν ποτέ στο 100% . Γιατί σιγά-σιγά το νοσοκομείο γέμιζε Covid και τώρα είναι σχεδόν όλο Covid”.

Εκείνο που την ανησυχεί περισσότερο, όπως λέει η κα. Σιώτου, δεν είναι τόσο να μην μολυνθεί από κορονοϊό κάποιο μέλος της οικογένειάς της, αλλά να μην χρειαστεί περίθαλψη για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας:

“Εκείνο που φοβάμαι πιο πολύ κι από τον κορονοϊό, είναι μη συμβεί κάτι άλλο στην οικογένειά μου και χρειαστεί νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νοσοκομείο για άλλα προβλήματα υγείας. Ο κόσμος δεν έπαψε να αρρωσταίνει από εγκεφαλικά, από εμφράγματα, από ειλεό, σκωληκοειδίτιδα, από κρίση χολής, χιλιάδες αρρώστιες. Θα ανέβουν οι δείκτες της νοσηρότητας κατακόρυφα στις άλλες ασθένειες όταν τελειώσει ο κορονοϊός. Τι γίνεται με αυτόν τον κόσμο; Ακόμη και οι προληπτικές εξετάσεις που θέλουν να κάνουν δεν τις κάνουν πια. Είναι πολύ σοβαρό”, λέει.

Στο "Παπανικολάου" πριν από την πανδημία του κορονοϊού διεξάγονταν κάθε εβδομάδα, περίπου 450 χειρουργεία. Στη μέση του πρώτου κύματος της πανδημίας ο αριθμός αυτός μειώθηκε περίπου στα μισά, δηλαδή κάτω από 200. Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έγιναν 148 χειρουργεία και τη δεύτερη εβδομάδα του πρόσφατου lockdown μόλις 43. Η μείωση δηλαδή, άγγιξε περισσότερο από το 90%.

Πόσο δωρεάν είναι η περίθαλψη στα ιδιωτικά;


Τα περισσότερα περιστατικά πλέον προωθούνται στις υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές που έχουν απομείνει στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στα νοσοκομεία που δεν έχουν μετατραπεί ακόμη σε νοσηλείας κορονοϊού: στο Διαβαλκανικό, στον “Αγιο Λουκά” και στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει οι πολίτες να μην πληρώνουν για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται, οι κλινικές προχωρούν σε χρεώσεις. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για να εισέλθει ασθενής για νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο υποχρεώνεται να κάνει μοριακό τεστ (PCR) κορονοϊού, το οποίοι κοστολογείται στα 140 ευρώ.

Δείτε τη σχετική απόδειξη, που δημοσιοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ:

Η πρόεδρος των Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” λέει ότι οι ιδιωτικές κλινικές δεν αναλαμβάνουν βαριά περιστατικά:

“Οι ιδιωτικές κλινικές δεν έχουν πάρει βαριά περιστατικά, ελάχιστο αριθμό έχουν πάρει. Για όγκους ή για καρκίνους για παράδειγμα, δεν θα πάει ο άλλος στο ιδιωτικό. Επίσης, θα χρειαστεί μια ολόκληρη περιουσία. Εμένα συγγενικό μου άτομο που χρειάστηκε να κάνει μια απλή επέμβαση και απευθύνθηκε σε ιδιωτικό, το κόστος ανήλθε στις 3.000 ευρώ. Που να κάνει κάποιος επέμβαση καρδιάς ή επέμβαση στον εγκέφαλο, θα θέλει 15 – 20 χιλιάδες”, καταλήγει η κα. Ελένη Σιώτου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ