Υγεία

ΕΕ: Κοντά σε συμφωνία με τη Novavax για το πιθανό εμβόλιο κατά του κορονοϊό

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Novavax για το πιθανό της εμβόλιο κατά του Covid-19, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή.

Με την κίνηση αυτή το χαρτοφυλάκιο της ΕΕ θα περιλαμβάνει πλέον επτά υποψήφια εμβόλια, και ο αριθμός των δόσεων δυνητικά διαθέσιμων για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό των 450 εκατομμυρίων φτάνει τα 2 δισεκατομμύρια δόσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συνομιλίες με τη Novavax», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι ο αριθμός των δόσεων που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Ένωση βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση, αλλά πιθανότατα θα είναι τουλάχιστον 100 εκατ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εξασφαλίσει 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και 300 εκατ. δόσεις του πιθανού εμβολίου των Sanofi και GlaxoSmithKline, ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με την Johnson & Johnson, την Moderna , την CureVac και τη σύμπραξη Pfizer και BionTech για 1,3 δισεκατομμύρια επιπλέον δόσεις των υποψήφιων εμβολίων τους.

Η ΕΕ επιδιώκει να εξασφαλίσει πιθανά εμβόλια που χρησιμοποιούν διαφορετικές τεχνολογίες, καθώς, προς το παρόν, δεν είναι βέβαιο ποιο εμβόλιο θα αποδειχθεί αποτελεσματικό και ασφαλές, ίσως και κανένα.

Αν καταφέρει να κλείσει και τις επτά συμφωνίες, η ΕΕ θα προπορεύεται σε σύγκριση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, που έχουν υπογράψει έξι συμβόλαια έως τώρα.

Βασική προϋπόθεση για τις συμφωνίες αποτελεί η επιπλέον χρηματοδότηση του ταμείου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που έχει διαθέσει έως τώρα 2 δις. ευρώ για αγορές εμβολίων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, θα χρειαστούν τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ ακόμα για να καλυφθούν και οι επτά συμφωνίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ