Υγεία

Τι είναι και τι συμπτώματα προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου

Σε ενημέρωση για τον ιό του Δυτικού Νείλου προχώρησε ο ΕΟΔΥ με στόχο την ευρεία πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τον ιό, τη μετάδοση, τα συμπτώματα αλλά και την προστασία από αυτόν.

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αποτελεί ένα νόσημα που μεταδίδεται κατά βάση από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού και προσβάλλει τόσο ορισμένα ζώα όσο και τον άνθρωπο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ιός δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της συνήθους κοινωνικής , σεξουαλικής ή άλλης επαφής. Παράλληλα, σε έναν μονάχα πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή του διατείνεται πως το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από το 1% εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο.

Αυτοί που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα συνήθως εκδηλώνουν: πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία/καταβολή, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Παράλληλα, μπορεί να παρουσιασθούν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Στην περίπτωση που οι ασθενείς εκδηλώσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (λιγότερο του 1%) προσβάλλεται το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση). Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές επιπέδου συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργο, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, κώμα), νευρολογικά συμπτώματα (αστάθεια, διαταραχές βάδισης και κινητικότητας, τρέμουλο, σπασμούς, παραλύσεις), σοβαρή μυϊκή αδυναμία και διαταραχές όρασης.

Σημειώνεται ότι έπειτα από τσίμπημα κουνουπιού που είναι μολυσμένο τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως μετά από δύο έως 14 μέρες.

Συμβουλές προστασίας από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ δεν υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας μόλυνσης. 

Συγκεκριμένα προτείνεται η αποφυγή του τσιμπήματος από κουνούπια με τους εξής τρόπους:

  • Φοράμε κατάλληλα ενδύματα που καλύπτουν όσο το δυνατόν το σώμα.
  • Ψεκαζόμαστε με εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.
  • Προσέχουμε τις ώρες που συνήθως τσιμπούν τα κουνούπια. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα και τσιμπούν κυρίως από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
  • Κάνουμε συχνά μπάνιο για την απομάκρυνση του ιδρώτα. 

Όσον αφορά την αποφυγή κουνουπιών στο σπίτι ο ΕΟΔΥ προτείνει: 

Αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών), xρήση κουνουπιέρας κατά τη διάρκεια του ύπνου, xρήση εντομοκτόνων στον αέρα, χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καλό κούρεμα γρασιδιού, απομάκρυνση του στάσιμου νερού και πότισμα κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...