Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Βατόπουλος: Δεν έχουμε γλιτώσει ακόμη από τον κορονοϊό -Σιγά σιγά η επιστροφή στην κανονικότητα

Το «καμπανάκι» της επιφυλακής χτύπησε ξανά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκης Βατόπουλος για την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο μικροβιολόγος, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Δέκα», επεσήμανε πως δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε όταν θα μειωθούν τα κρούσματα και πως «μετά το καλοκαίρι θα ξέρουμε οριστικά ότι κρατήσαμε υπό τον έλεγχό μας την πανδημία».

«Δεν έχουμε γλιτώσει από τον κορωνοϊό σε καμιά περίπτωση. Πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί και να ακολουθούμε τα μέτρα. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σιγά-σιγά. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης και τυχόν αύξηση ή μείωση των κρουσμάτων», είπε αρχικά και στη συνέχεια τόνισε ότι τα έγκαιρα μέτρα στην Ελλάδα, έφεραν αποτελέσματα.

«Για ο, τι συνέβη στις χώρες που πλήττονται δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Το βέβαιο είναι ότι εμείς τη γλιτώσαμε φθηνά. Πήραμε τα μέτρα νωρίς και πρέπει να συγχαρούμε τους ανθρώπους που πείστηκαν και αποφάσισαν να πάρουν αυτά τα μέτρα. Κι εμείς τον Φεβρουάριο πιστεύαμε ότι πρόκειται για μια μορφή γρίπης. Μετά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι πιο σοβαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Μετά το καλοκαίρι θα ξέρουμε αν είναι υπό έλεγχο η κατάσταση


Στη συνέχεια, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως μετά το καλοκαίρι θα φανεί αν κατάφερε το σύστημα Υγείας να κρατήσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορωνοϊού.

«Μετά το καλοκαίρι θα ξέρουμε. Θα περιμένουμε ξανά τον χειμώνα να δούμε αν και πόσα κρούσματα θα έχουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μπει σε μια περιπέτεια και ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Σίγουρα το καλοκαίρι θα είμαστε καλύτερα απ΄ ότι είμαστε τώρα. Δεν θα έχουμε πολλά κρούσματα. Ο κόσμος θα αρχίσει να απελευθερώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε γρήγορη και απότομη αύξηση κρουσμάτων. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η περιπέτεια δε θα τελειώσει γρήγορα και εύκολα», είπε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού και την αρχική επιλογή άλλων χωρών να δώσουν προτεραιότητα στην οικονομία, σημείωσε:

«Σύντομα θα μπορούμε να κάνουμε μελέτες για να δούμε το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού. Αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο. Θα μας επιτρέψει να προτείνουμε το τρόπο επιστροφής του κόσμου στην κανονικότητα. Πρέπει να γίνει μια ανοσολογική δημοσκόπηση και μετά από 1-2 μήνες θα έχουμε μια αίσθηση για το επίπεδο ανοσίας».
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ