εγκυμονουσα
Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει την εγκυμοσύνη ο ιός – Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Ωστόσο ο κορονοϊός Covid-19 είναι ένας καινούργιος παθογόνος μικροοργανισμός και οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί. Τα υπάρχοντα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν πως στην εγκυμοσύνη συνήθως προκαλεί ήπια έως μέτρια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη εξασθενεί το ανοσοποιητικό, αφήνοντας τις εγκύους ευάλωτες στις ιώσεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Γι' αυτό τον λόγο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στη γρίπη και συνιστάται να εμβολιάζονται γι' αυτήν. Ορισμένα άλλα αναπνευστικά νοσήματα, εξάλλου, μπορεί να προκαλέσουν βαριά νόσο στα νεογέννητα μωρά.

»Ωστόσο ο κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται ότι είναι ξεχωριστή περίπτωση. Καμία από τις παραπάνω τάσεις δεν έχει παρατηρηθεί με αυτόν. Επιπλέον, παγκοσμίως έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση κάθετη μετάδοσης του ιού, δηλαδή από τη γυναίκα στο έμβρυο. Ακόμα και αυτή η περίπτωση, όμως, ήταν πιθανή και όχι σίγουρη. Παρότι λοιπόν ακόμα μαθαίνουμε πως συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος κορωνοϊός, όσα γνωρίζουμε ως τώρα γι' αυτόν είναι αρκετά καθησυχαστικά».

Ευρήματα στην Κίνα

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην τελική έκθεσή του για την επιδημία του Covid-19 στην Κίνα, η διερεύνηση 147 εγκύων που μολύνθηκαν από αυτόν έδειξε ότι πάνω από εννέα στις δέκα είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Σοβαρά συμπτώματα εξ άλλου είχε το 8%. Μία γυναίκα χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και άλλη μία δεν εκδήλωσε κανένα σύμπτωμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γυναίκες ανάρρωσαν. Επιπλέον, εκείνη με τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής γέννησε με καισαρική ένα υγιές μωρό. Από αυτές τις 147 εγκύους, οι 64 ήταν επιβεβαιωμένα περιστατικά και οι 82 ύποπτα.

«Η μελέτη αυτή είναι μικρή. Επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για το πώς επηρεάζει ο κορωνοϊός την εγκυμοσύνη», σχολιάζει ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Είναι όμως ενδεικτικά, δεδομένου ότι η Κίνα είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα ως τώρα».

Άγνωστο παραμένει επίσης τι επιδράσεις θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη λοίμωξη κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα. Έκτοτε έχουν γεννηθεί ελάχιστα μωρά. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 9 εγκύους από το Wuhan που μολύνθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο. Το Wuhan είναι η πόλη απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Όταν γέννησαν οι γυναίκες διαπιστώθηκε ότι κανένα μωρό δεν είχε μολυνθεί (όλες γέννησαν με καισαρική). Επίσης δεν βρέθηκαν ίχνη του ιού στο γάλα, το ομφαλικό αίμα ή το αμνιακό υγρό.

Άλλες μελέτες για την εγκυμοσύνη

Σε μία άλλη σειρά μελετών, πάλι στην Κίνα, ελέγχθηκαν για τον ιό Covid-19:

  • Επιχρίσματα από τον λαιμό νεογέννητων βρεφών
  • Πλακούντες μολυσμένων γυναικών

Και αυτά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και γι' αυτό πιστεύεται ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την μητέρα στο μωρό της. «Τα ευρήματα αυτά δημιουργούν την υπόνοια ότι μερικά κρούσματα μόλυνσης σε νεογέννητα που αναφέρθηκαν στον Τύπο, πιθανώς συνέβησαν μετά τη γέννηση, στο μαιευτήριο», σχολιάζει ο Δρ. Βασιλόπουλος.

Η αλήθεια είναι ότι η εμπειρία με τους παλαιότερους επικίνδυνους κορωνοϊούς δεν ήταν θετική. Οι κορωνοϊοί SARS και MERS επίσης προκάλεσαν παγκόσμιο συναγερμό τον 21ο αιώνα. Ο SARS πρωτοεμφανίστηκε το 2002 και ο MERS το 2012. Και οι δύο επιδημίες είχαν ελάχιστα κρούσματα και θύματα συγκριτικά με την παρούσα πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ