Υγεία

Κορωνοϊός: Συναγερμός για αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα - ''Θα νοσήσει το 5% -10% του πληθυσμού''

Ανησυχία επικρατεί στη χώρα μετά την ανακοίνωση των 21 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής από τους 54 ταξιδιώτες, που βρίσκονταν στην ίδια εκδρομή με τον 9ο κρούσμα, τον 66χρονο, που νοσηλεύεται στην Πάτρα. Εννέα από τα παραπάνω κρούσματα νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Ρίο. Σημειώνεται ότι πλέον τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 31.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο ένας ασθενής παραμένει σε βαριά αλλά ελεγχόμενη κατάσταση ενώ άλλοι δύο παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα και παρακολουθούνται στενά από την ειδική ομάδα του νοσοκομείου.

Οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας είναι με πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με τους άλλους τρεις αλλά παραμένουν στο νοσοκομείο για επιδημιολογική παρακολούθηση. Οι υπόλοιποι 12 βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους γιατρούς και τον ΕΟΔΥ. «Μέχρι στιγμής έχουν ιχνηλατηθεί 400 επαφές και γίνεται έλεγχος σε όλα τα άτομα που πληρούν τα κριτήρια», είπε επίσης.

Τα κρούσματα μπορεί να αγγίξουν το 15% του πληθυσμού

Μάλιστα, οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Ωστόσο, προσβλέπουν στις υψηλές θερμοκρασίες που θα αποτρέψουν τον ιό να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.

«Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς μπορεί να φτάσουμε το 10-15% του πληθυσμού που θα νοσήσει. Μπορεί όμως να είναι και το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί την επόμενη χρονιά και ειδικότερα τον χειμώνα».
 

Κεντρικό σημείο επιτήρησης η Αμαλιάδα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η Αμαλιάδα είναι το κεντρικό σημείο επιτήρησης πλέον και σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά από ομαδικό ταξίδι σε μία χώρα «που δεν το περιμέναμε», διευκρινίζοντας ότι αλλάζει ο χάρτης των χωρών με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Τις επόμενες εβδομάδες περιμένουμε αύξηση στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητεί το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων

Τον προβληματισμό του για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη, τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και σε συλλογικό, προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στον γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητεί τα εξής:

  • 1. Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.
  • 2. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.
  • 3. Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
  • 4. Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

«Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορωνοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος, προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού», ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης. Κάλεσε δε, τις αρχές, να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό, καθώς και για τα σχολεία και πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα.

Τι αλλάζει στη φάση 2

«Πλησιάζουμε στην επόμενη φάση, όπου ό,τι εγινε στη Δυτική Ελλάδα θα γίνει και σε άλλες περιοχές, και θα ληφθούν τα ίδια μέτρα. Τα ταξίδια δεν εχει νόημα να απαγορευτούν. Τα μέτρα υγιεινής πρέπει να ενταθούν και να συνεχιστούν» τόνισε.

Μιλώντας για την επόμενη φάση ο ειδικός διαβεβαίωσε πως «υπάρχει προγραμματισμός, έχει γίνει καταγραφή υλικού, φαρμάκων, έχει προβλεφθεί η ενίσχυση του προσωπικού των ειδικών μονάδων υγείας του συστήματος, έχει γίνει πρόβλεψη για ΜΕΘ».

Στην επόμενη φάση η εργαστηριακή ανίχνευση θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και δειγματοληπτικά. Ωστόσο, διευκρίνισε πως «η αδυναμία επιτήρησης εργαστηριακού ελέγχου δεν σημαίνει ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Οταν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, πάντα κερδίζει ο πληθυσμός» είπε χαρακτηριστικά.

«Η πρόληψη και η ανάσχεση της νόσου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Η υγιεινή των χεριών και η προστασία των ηλικιωμένων αποτελούν τα μείζονα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται» πρόσθεσε.

Οι ευπαθείς ομάδες στο επίκεντρο των μέτρων

Οι άνθρωποι με σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά, καρδιολογικά, μεταβολικά, ανοσοκαττασταλμένοι, απειλούνται από τα ήπια ή και ανύπαρκτα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το 80% εκείνων που νοσούν. Για αυτές τις ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού τα μέτρα υγιεινής αλλά και τα μέτρα αυτοπεριορισμού αποκτούν πραγματικά άλλη σημασία, καθώς γίνονται το πιο ισχυρό όπλο τους.

«Τα ταξιδιωτικά μέτρα έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν, παραδείγματος χάρη, στις σχολικές εκδρομές και τους μαθητές. Όταν όμως αφορούν σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα, γιατί είναι υψηλότερου κινδύνου. Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό. 

Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προστατεύουν περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή» περιέγραψε ο ειδικός πως πρέπει να λαμβάνουν μέτρα και οι ίδιοι οι ευάλωτοι ασθενείς για να προστατευτούν, τηρώντας παράλληλα κάθε επίσημη οδηγία που δίδεται σχετικά.

Αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστούν περισσότερο και περίθαλψη ή νοσηλεία σε περίπτωσης μόλυνσής τους από τον κορωνοϊό. Το στοίχημα για τους επιστήμονες αλλά και τις υγειονομικές αρχές είναι η μείωση όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, ώστε να μειωθεί η ένταση και η αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων. 

Το κρούσμα της σοβαρής πνευμονίας που εκδήλωσε ο 66χρονος δείχνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες. Ο ΄66χρονος έχει ιστορικό καρδιολογικό, και αυτό συσχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου και με τη σοβαρή πνευμονία που έκανε. Από τα 24 άτομα που ελέχθηκαν – επί συνόλου 54- οι 21 είναι θετικοί στον ιό, αλλά σοβαρή νόσο εμφάνισε ένας επιβαρυμένος άνθρωπος

Μέσα από τα μέτρα που λαμβάνονται οι ειδικοί στοχεύουν στο να διασπαρεί η μετάδοση και η νόσος στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και οι τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Είναι προφανώς διαφορετικό να αντιμετωπιστεί ένας αυξημένος αριθμός ασθενών μέσα σε δύο μήνες και μέσα σε τέσσερις μήνες, στο σύστημα υγείας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ