Υγεία

Απόστημα στο δόντι και οι 4 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

Η συγκέντρωση πύου στα ούλα ή στη ρίζα του δοντιού, που οφείλεται στην ύπαρξη φλεγμονής, ονομάζεται απόστημα.

Τα αποστήματα εμφανίζονται συνήθως μετά από οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση, εξαιτίας λοίμωξης των ούλων, τραυματισμού ή φθοράς των δοντιών.

Εάν η λοίμωξη δεν θεραπευτεί, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του στόματος αλλά και στο αίμα, απειλώντας σοβαρά τη ζωή.

Τα συμπτώματα ενός αποστήματος είναι οίδημα στην περιοχή, έντονος πόνος και πικρή επίγευση κατά τη μάσηση ή κατά την πόση ροφημάτων, κακοσμία, ερυθρότητα και έντονο πρήξιμο των ούλων στην περιοχή του δοντιού με το πρόβλημα.

Καλή στοματική υγιεινή: Το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, η χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι πρακτικές, που ενισχύουν την στοματική υγεία και συμβάλλουν στην προστασία των δοντιών από βακτηριακές μολύνσεις.

Αλατόνερο: Μια μελέτη επισημαίνει ότι οι στοματικές πλύσεις με αλατόνερο, βελτιώνουν την υγεία των ούλων και συμβάλουν στην ταχύτερη επούλωση των πληγών από στοματικά έλκη και άφθες. Το αλάτι έχει ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που το καθιστούν ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην φροντίδα των δοντιών.

Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη, είναι το κύριο ενεργό συστατικό του κουρκουμά και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που μειώνει τον κίνδυνο για ασθένεια των ούλων . Παλαιότερες έρευνες επισημαίνουν ότι οι πλύσεις με κουρκουμά, περιορίζουν τον κίνδυνο βακτηριακών μολύνσεων, περιορίζουν το σχηματισμό πλάκας και μειώνουν τη φλεγμονή.

Κάπνισμα: Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης των ασθενειών των ούλων. Το κάπνισμα αυξάνει το χρόνο επούλωσης των πληγών του στόματος, επιτρέποντας τη διάδοση των βακτηρίων, ενώ η διακοπή του ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλει στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ