Υγεία

"Μπλε χρυσός" - Το αίμα αυτού του ζώου αξίζει $ 60.000 ανά γαλόνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Η φαρμακευτική βιομηχανία συλλέγει εμπορικά αίμα από το Limulus Polyphemus - το καβούρι του Ατλαντικού για δεκαετίες - για έναν πολύ ιδιαίτερο λόγο: το "μπλε χρυσό", όπως αποκαλείται, και μπορεί να αντλήσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια ανά γαλόνι, ανέφερε το Bloomberg.

Τα καβούρια 450 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1960 ότι έχουν μοναδικό αίμα που θα έφερνε επανάσταση στην ιατρική. Σε αντίθεση με το αίμα των σπονδυλωτών, τα καβούρια αυτά δεν χρησιμοποιούν αιμοσφαιρίνη για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα τους. Αντ 'αυτού, χρησιμοποιούν αιμοκυανίνη, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο, μετατρέπει το αίμα σε γαλάζιο και έχει εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα που είναι εξαιρετικά πολύτιμα.

Το γαλάζιο αίμα που εξάγεται από το καβούρι ονομάζεται Limulus Amebocyte Lysate (LAL) και αξίζει το βάρος του σε χρυσό. Το αίμα μπορεί να πωληθεί τουλάχιστον $ 60.000 ανά γαλόνι.

Μόλις εξαχθεί το αίμα, τα καβούρια αυτά απελευθερώνονται πίσω στον ωκεανό. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι 15 έως 20% πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Το Bloomberg λέει ότι οι πληθυσμοί αυτών των καβουριών έχουν εξαφανιστεί κατά 80% τις τελευταίες δεκαετίες.

https://www.youtube.com/watch?v=LgQZWSlLBnA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ