Υγεία

Το λάθος που κάνουμε όταν τρέχουμε και δεν καίμε λίπος

Το τρέξιμο θεωρείται δικαίως μία από τις αποτελεσματικότερες μορφές άσκησης.

Οι γυμναστές το συστήνουν ανεπιφύλακτα ως αερόβια προπόνηση, καθώς μέσω αυτού ενεργοποιείται μέχρι και ο τελευταίος μυς του κορμιού μας, ενώ παράλληλα βοηθάμε τον μεταβολισμό μας να παραμένει ενεργός.

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και οι λάτρεις του σπορ συχνά πέφτουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο ατόπημα το οποίο δυστυχώς τους εμποδίζει να συνεχίσουν να καίνε λίπος μέσω τους τρεξίματος και οδηγεί το σώμα στο να αναζητήσει ενέργεια από τους μύες μας και όχι τις λιποαποθήκες.

Ποιο είναι το συγκεκριμένο λάθος; Η συνήθεια!

Οι περισσότεροι από εμάς όσο κι αν αγαπάμε την άθληση, τείνουμε να «βολευόμαστε» με τα προγράμματα που μας αρέσουν, με αποτέλεσμα να κάνουμε τον οργανισμό μας να συνηθίζει σε αυτά, να πάψει να δυσκολεύεται να εκτελέσει τις απαιτούμενες κινήσεις και ασκήσεις σε συγκεκριμένο χρόνο και συνεπώς να μην «αντιδρά» το ίδιο στην προπόνηση.

Στο τρέξιμο, συγκεκριμένα, ούτε η μεγάλη ταχύτητα μπορεί να μας εγγυηθεί πως θα κάψουμε λίπος. Ο λόγος; Θα πρέπει να υπάρχουν εναλλαγές τόσο στην ένταση όσο και τη δυσκολία της διαδρομής, λεπτομέρεια στην οποία δυστυχώς ελάχιστοι δίνουν βάση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κρίνεται απαραίτητο να αλλάζουμε συχνά διαδρομές και να επιλέγουμε πιο δύσκολα μονοπάτια, όπως λόγου χάρη ανηφόρες, σκαλοπάτια ή απλά δρόμους, χωρίς ευθείες!

Η διαδρομή που θα επιλέξουμε φέρεται να αποτελεί καταλυτικό παράγοντα.

Κι αυτό διότι ένα πρόγραμμα εκγύμνασης παύει να είναι αποτελεσματικό ύστερα από ορισμένο χρόνο. Η ίδια διαδρομή, με την ίδια ταχύτητα –σα να λέμε- δεν θα μας ωφελήσει για πολύ καιρό. Ιδανικά, το τρέξιμό μας θα πρέπει να έχει συχνές εναλλαγές τόσο στην ταχύτητα όσο και στην ευκολία της διαδρομής, ακόμα κι αν προτιμούμε να γυμναστούμε στον διάδρομο του γυμναστηρίου.

Να που τελικά δεν αρκεί να τρέχουμε. Αν θέλουμε να μειώσουμε το ποσοστό του σωματικούς μας λίπους, επιβάλλεται να… ζοριστούμε λιγάκι παραπάνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ