Ο δρόμος για την υγιεινή διατροφή κρύβει ορισμένες παγίδες και υπάρχουν τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνεις με προσοχή λόγω κάποιων στοιχείων που περιέχουν.
Βραζιλιάνικα φυστίκια
Είναι η καλύτερη πηγή σεληνίου, ενός ιχνοστοιχείου που παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και την καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα. Μόνο ένα φυστίκι Βραζιλίας παρέχει έως και 90 μικρογραμμάρια σεληνίου, ποσότητα διπλάσια από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά.
Η περιστασιακή κατανάλωση βραζιλιάνικων φιστικιών είναι ωφέλιμη, δεν ισχύει όμως το ίδιο αν καταναλώνεις πολλά σε καθημερινή βάση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό.
Τόνος σε κονσέρβα
Είναι μια από τις πιο φθηνές και βολικές επιλογές, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει όμως και υψηλά ποσοστό υδραργύρου, ένα βαρύ μέταλλο που μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο των εμβρύων και των μικρών παιδιών. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, ο υδράργυρος μπορεί να γίνει δηλητηριώδης και για τους ενήλικες.
Καστανό ρύζι
Είναι πιο υγιεινό από το λευκό και ανήκει στην οικογένεια των υδατανθράκων, που είναι απαραίτητοι για καλή υγεία. Το ρύζι όμως έχει την ιδιότητα να απορροφά το αρσενικό που υπάρχει στο έδαφος και το νερό. Ειδικά το καστανό ρύζι έχει την τάση να απορροφά περισσότερα βαρέα μέταλλα από τους άλλους τύπους ρυζιού.Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν πρέπει να κοπεί η κατανάλωση καστανού ρυζιού, αλλά να γίνεται με μέτρο και να αποτελεί μέρος μιας ποικιλίας δημητριακών ολικής αλέσεως.
Σπανάκι, παντζάρια, σέσκουλα
Πρόκειται για τρία πολύ θρεπτικά λαχανικά, τα οποία όμως έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα οξαλικά δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες διαταραχές που απαιτούν τον περιορισμό τους. Μια από αυτές είναι οι πέτρες στα νεφρά. Ένα μεγάλο ποσοστό των λίθων των νεφρών είναι πέτρες οξαλικού ασβεστίου.
enallaxnews.gr