Ανησυχία στην Κίνα μετά από Ισραήλ-Ιράν: Έχουμε τα μέσα, άλλα έχουμε να πολεμήσουμε από το 1979

Η 13ήμερη επιχείρηση-σοκ του Ισραήλ κατά του Ιράν δεν αποτέλεσε μόνο ένα πολεμικό γεγονός με περιφερειακές προεκτάσεις, αλλά και έναν στρατηγικό συναγερμό για το Πεκίνο. Στρατιωτικοί και αναλυτές στην Κίνα μελετούν πλέον εντατικά το ισραηλινό μοντέλο "ασύμμετρης αποσταθεροποίησης", φοβούμενοι πως μπορεί να εφαρμοστεί – με αμερικανική υπογραφή – σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Η επιτυχία των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών να διεισδύσουν στο ιρανικό έδαφος, να αποδυναμώσουν κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να εξοντώσουν πυρηνικούς επιστήμονες χωρίς χρήση μαζικών στρατευμάτων, έχει προκαλέσει αναταραχή στις δομές στρατηγικής ασφάλειας της Κίνας. Αναλυτές όπως ο Fu Qianshao περιέγραψαν αυτή την τακτική ως «νέο πόλεμο» – έναν πόλεμο σκιών με σαμποτάζ, εξαπάτηση και στοχευμένα πλήγματα.

Η Κίνα, η οποία συνεχίζει τις προετοιμασίες για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Ταϊβάν, βλέπει πλέον τον εαυτό της ως τον επόμενο πιθανό στόχο ενός παρόμοιου σχεδίου. Η ισραηλινή τακτική βασίστηκε σε συνδυασμό εσωτερικής διείσδυσης, επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου και απόλυτου αιφνιδιασμού. Το αποτέλεσμα ήταν η προσωρινή παράλυση των ιρανικών μηχανισμών αντίδρασης. Και αυτό, ακριβώς, φοβούνται στο Πεκίνο: ένα πλήγμα ακριβείας που θα στοχεύει τις αδυναμίες ενός αυταρχικού, αλλά τεχνολογικά προηγμένου, κράτους.

Περισσότερα βίντεο στο κανάλι μας στο YouTube: Pentapostagma TV

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News