Ποιες οι τουρκικές προσδοκίες για την επικείμενη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Αθήνα

Χαρακτηριστική είναι η προσέγγιση του αρχισυντάκτη της Daily Sabah Μεχμέτ Τσελίκ, που αν μη τι άλλο είναι από τις πιο ήρεμες φωνές στη γειτονική χώρα όπου επισημαίνει πως «στη σφαίρα των διεθνών σχέσεων, όπου οι διαφορές συχνά επισκιάζουν τη συνεργασία, η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε μια κομβική στιγμή. Παραδοσιακά θεωρούμενοι ως αμφιλεγόμενοι γείτονες, οι πρόσφατες διπλωματικές προσπάθειες υποδηλώνουν μια πιθανή στροφή προς ένα πιο συνεργατικό μέλλον.

Ο καταλύτης αυτής της αλλαγής μπορεί να ανιχνευθεί σε αυτό που τώρα αναφέρεται ως «σεισμική διπλωματία», μια απρόβλεπτη συνέπεια των τραγικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου.

Στο περίπλοκο τοπίο των διεθνών σχέσεων, οι χώρες δεν χρειάζεται να συμφωνούν σε όλα τα θέματα. Η κατακερματοποίηση, το άνοιγμα στο διάλογο και η διαπραγμάτευση για τις διαφωνίες μπορούν να αποκαλύψουν νέους ορίζοντες συνεργασίας. Επικεντρώνοντας τις θετικές πτυχές, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των θεμάτων που ιστορικά τέντωσαν τη σχέση τους.

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News