ΗΠΑ και Νορβηγία δοκίμασαν νέο βλήμα με αεριωθούμενο κινητήρα

Σε αυτό το κανάλι ανακαλύπτουμε μαζί όλα τα στρατιωτικά και διεθνή νέα, σας ενημερώνουμε για τους νέους εξοπλισμούς και όλα τα κορυφαία όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάντε εγγραφή και πατήστε το καμπανάκι για να σας έρχονται όλες οι ειδοποιήσεις, ανεβαίνουν καθημερινά νέα βίντεο.

Κεφάλαια:

00:00 - Εισαγωγή

00:40 - Η Δοκιμή

02:04 - Το βλήμα Ramjet 155

Το Boeing Ramjet 155 είναι βλήμα πυροβολικού, το οποίο χρησιμοποιεί αεριωθούμενο κινητήρα (ramjet) και προορίζεται για χρήση στα αμερικανικά πυροβολικά συστήματα

Ηνορβηγική Nammo και ο αμερικανικός αεροναυπηγικός γίγαντας Boeing πραγματοποίησαν μαζί μία δοκιμαστική εκτόξευση ενός βλήματος πυροβολικού με αεριωθούμενο κινητήρα (ramjet), το οποίο μπορεί να εκτοξευθεί από κάθε κανονικό πυροβόλο 155 χιλιοστών εναντίων στόχων που βρίσκονται περισσότερα από 80 χιλιόμετρα μακριά.

Η Δοκιμή

Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας Nammo, κατά την διάρκεια δοκιμής στις 28 Ιουνίου στο κέντρο δοκιμών Andoya της Νορβηγίας, ένα βλήμα Boeing Ramjet 155 εκτοξεύθηκε από ένα πυροβόλο και ο αεριωθούμενος κινητήρας του πυροδοτήθηκε επιτυχώς. Το βλήμα επίδειξε σταθερή πτήση με μία σωστά ελεγχόμενη διαδικασία καύσης του κινητήρα.

"Πιστεύουμε πως το Boeing Ramjet 155, με συνεχιζόμενη τεχνολογική εξέλιξη και δοκιμή, μπορεί να βοηθήσει τον αμερικανικό στρατό να καλύψει τις εκσυγχρονιστικές προτεραιότητές του στον τομέα των ακριβών πυρών μεγάλου βεληνεκούς," είπε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Boeing Phantom Works. "Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή είναι στοιχείο σπουδαίας προόδου."

"Αυτό αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός για την Nammo" είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Morten Brandtzæg. "Τα αποτελέσματα της δοκιμής επιδεικνύουν πως οι αεριωθούμενοι κινητήρες είναι βιώσιμοι και μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά το μέλλον του πυροβολικού."

"Έχουμε αρκετή αυτοπεποίθηση στην ιδέα των αεριωθούμενων κινητήρων," πρόσθεσε ο Brandtzæg. "Η δοκιμή - σε όλους τους τομείς, από την εκτόξευση του πυροβόλου μέχρι το σώμα του βλήματος, τα πτερύγιά του και την εξαιρετική του τροχιά - αντιπροσωπεύουν μία πραγματική τεχνολογική πρόοδο στο πυροβολικό και μία τεράστια επιτυχία για την Boeing, την Nammo και τον αμερικανικό στρατό."

Η δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς στο κέντρο Andoya ήρθε μετά από χρόνια έρευνας, ανάπτυξης και δοκιμών από την Boeing και την Nammo πάνω σε τεχνολογία αεριωθούμενων κινητήρων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 450 στατικών δοκιμών και δοκιμών μικρού βεληνεκούς.

Το βλήμα Ramjet 155

Η Boeing Phantom Works και η Nammo εργάζονται μαζί κάτω από μία στρατηγική συνεργασία για να αναπτύξουν και να παράξουν συνεργατικά την επόμενη γενιά βλημάτων πυροβολικού με προωθητικούς κινητήρες. Τον Ιούλιο του 2019, η ομάδα των δύο εταιρειών υπέγραψε συμβόλαιο με τον αμερικανικό στρατό για την ανάπτυξη και παραγωγή του βλήματος Ramjet 155 κάτω από το αμερικανικό πρόγραμμα XM1155. Τον Μάιο του 2021, η ομάδα υπέγραψε το συμβόλαιο για να συνεχίσει την τεχνολογική ανάπτυξη στο δεύτερο στάδιο (Phase II).

Το βλήμα Ramjet 155 χρησιμοποιεί έναν κινητήρα στον οποίο ο αέρας που "ρουφιέται" για την καύση, συμπιέζεται μόνο με την βοήθεια της μπροστινής κίνησης του βλήματος, το οποίο ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως ένα υβρίδιο μεταξύ κατευθυνόμενου βλήματος πυροβολικού και πυραύλου, ενώ το πρόγραμμα έχει ως στόχο τον σχεδιασμού ενός βλήματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πυροβόλα L39 και L58.

Όπως πρόσθεσε η εταιρεία, η Nammo αναπτύσσει επίσης και μία έκδοση με παρατεταμένο βεληνεκές που μπορεί να φτάσει τα 80 ή 150 χιλιόμετρα.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7111073_ipa-kai-norbigia-dokimasan-epityhos-neo-blima-me-aeriothoymeno-kinitira-eikones

#Boeing #Nammo #BoeingRamjet155 #Ramjet155 #βλήματαπυροβολικού #αεριωθούμενοικινητήρες

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News