Μ. Μπόση για Τουρκία: Αυτή η σταδιακή διαμόρφωση στρατηγικής θα έχει συνέχεια

Η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιώς Μαρία Μπόση αναλύει στην ΕΡΤ τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στη διπλωματική σκακιέρα με πιόνι, αυτή την φορά το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», επισημαίνοντας ότι τίποτα δεν γίνεται τυχαία

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7108830_m-mposi-gia-toyrkia-ayti-i-stadiaki-diamorfosi-stratigikis

------------------------

«Ησταδιακή διαμόρφωση της στρατηγικής θα έχει συνέχεια. Να είμαστε πάντα σε εγρήγορση» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Μπόση.

Αναφορικά με το αν το Τούρκος πρόεδρος επηρεάστηκε από τις πιέσεις των συμμάχων μας και περιόρισε τη δράση του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας η κ. Μπόση είπε: «Δε νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν αναβαθμίσει το λόγο σε επίπεδο που να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα στη τουρκική πλευρά ή στον Ερντογάν. Η αναβάθμιση του επιθετικού λόγου του δεν είναι μόνο για εσωτερικές καταναλώσεις, αλλά και για το διεθνή ρόλο που θέλει πλέον να παίξει».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας, «η διάθεση που έχει η Τουρκία να βαφτίζει αυτή την επεκτατικότητά της σε νόμιμο δικαίωμά της και να παρουσιάζεται ως θύμα των γειτόνων της, και βεβαίως της Ελλάδας, αυξάνεται διαρκώς. Και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Όπως εκτίμησε η κ. Μπόση, «εν έχει περιορισμούς γιατί κανείς δεν βάζει φραγμούς στον Τούρκο πρόεδρο» υποστηρίζοντας ότι «τα λόγια που εκφράζουν τα ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως τα ισχυρά που είναι η Γερμανία δε φαίνεται να περιορίζουν την Τουρκία».

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η Τουρκία με την στάση της δείχνει ότι θεωρεί κάποια πράγματα ως κεκτημένα δικαιώματα και να αμφισβητεί τα εθνικά μας σύνορα. «Η Τουρκία διαμορφώνει στρατηγική εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τίποτα δεν γίνεται περιστασιακό. Τίποτα δεν γίνεται παροδικό».

Η πολιτική επιστήμονας διατύπωσε ακόμη την άποψη ότι «η σταδιακή διαμόρφωση της στρατηγικής θα έχει συνέχεια. Να είμαστε πάντα σε εγρήγορση» γιατί όπως δήλωσε η Τουρκία αυτά που λέει, αυτά θα κάνει.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Στρατηγική

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

GuardianNews - https://www.youtube.com/watch?v=ROdfckaUsJs&ab_channel=GuardianNews

AFPNewsAgency - https://www.youtube.com/watch?v=Hp2enln_H-s&ab_channel=AFPNewsAgency

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News