Γιατί η ουκρανική επίθεση στην Κριμαία δείχνει πως η ρωσική πολεμική μηχανή είναι αποδυναμωμένη

Μεγάλες μάζες μαύρου καπνού που υψωνόταν πάνω από την αεροπορική βάση Novofiedorovka ήταν ορατές ακόμη και από μακρινές παραλίες, αναφέρει το πολωνικό Defence24.

Επισήμως, το Κίεβο δεν έχει παραδεχτεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Ρώσων που κατέχουν την Κριμαία. «Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την αιτία της πυρκαγιάς, αλλά για άλλη μια φορά θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τους κανόνες ασφαλείας και την απαγόρευση του καπνίσματος σε απαγορευμένους χώρους», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Αυτό είναι απλώς μια προθέρμανση», είπε ένας σημαντικός αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Μάικλ Βάις. «Τα σημερινά χτυπήματα στη Novofiedorovka είναι άλλη μια υπενθύμιση ποιανού είναι η Κριμαία», έγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ειρήνα Βερεστσούκ στο Telegram.

Ανεπίσημα, λέγεται ότι η επίθεση στη Novofiedorovka δείχνει για άλλη μια φορά ότι οι προμήθειες δυτικών όπλων έδωσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ακριβή στόχευση ακόμη και μακρινών στόχων.

--Τι πραγματικά συνέβη;--

Σύμφωνα με το πρακτορείο Unian, το οποίο επικαλείται αναλυτές του ομίλου InformNapalm, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν πρώτα τα συστήματα ραντάρ με τη βοήθεια πυραύλων AGM-88 HARM.

Εάν η επίθεση στη βάση ήταν επιτυχής, η καταστροφή των συστημάτων ραντάρ προηγήθηκε με επιτυχία της επιχείρησης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίθεση με πυραύλους στη βάση του 43ου Συντάγματος Αεροπορίας Εφόδου. Τα μέσα ενημέρωσης εικάζουν εάν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι ATACMS με βεληνεκές 300 km. Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα ότι η Ουκρανία διαθέτει τέτοιους πυραύλους.

Ένα άλλο σενάριο επίθεσης που εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης είναι το γεγονός ότι η επίθεση στη Novofedorovka έγινε από την ουκρανική αεροπορία από την αρχή μέχρι το τέλος.

--Τι εκτιμά Πολωνός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας--

«Η χρήση πυραύλων ATACMS σε στόχους στην Κριμαία θα άλλαζε εντελώς την ισορροπία δυνάμεων στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Είναι η Ουκρανία που θα γινόταν η επιθετική πλευρά, έχοντας τη δυνατότητα να κόψει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων, με ακρίβεια λίγων μέτρων. Επιπλέον, οι εκρήξεις στην Κριμαία έδειξαν ότι οι Ρώσοι δεν διέθεταν αντιπυραυλικά συστήματα ικανά να αντιμετωπίσουν τους εισερχόμενους πυραύλους, παρά τη διάμετρό τους 610 mm. Έτσι, οι Ρώσοι στρατιώτες μπορούν μόνο να ελπίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν στόχο για ουκρανικά πυραυλικά συστήματα.

Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς απώλειες υπέστη η ρωσική πλευρά, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι είναι σημαντικές. Πιθανότατα καταστράφηκε η αποθήκη καυσίμων και πυρομαχικών, καθώς και μέρος της υποδομής του αεροδρομίου και εξειδικευμένα οχήματα.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Είδηση

1:16 - Τι πραγματικά συνέβη;

2:06 - Τι εκτιμά Πολωνός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

-Videos animations, maps, used:

UATVEnglish - https://www.youtube.com/watch?v=C0-n9OQTeKs&ab_channel=UATVEnglish

GuardianNews - https://www.youtube.com/watch?v=Ll5nGeUcuUI&ab_channel=GuardianNews

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News