Λιβύη: Σύντομα στη Σύρτη η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 - Γιατί είναι σημαντική

Ο Χαλίφα Χαφτάρ στο Τομπρούκ για την επέτειο ίδρυσης του λιβυκού στρατού- Σε αναμονή της επιστροφής του Ακίλα Σάλεχ από την Τουρκία

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/afriki/7108630_erhontai-exelixeis-sti-libyi-syntoma-sti-syrti-i-mikti-stratiotiki-epitropi

---------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Λιβύη

2:18 - Άγια Μπουρβέιλα

Στρατιωτικοί αξιωματικοί από τη δυτική και την ανατολική Λιβύη θα συγκαλέσουν σύντομα μια συνάντηση στη Σύρτη ως μέρος των εργασιών τους στη Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5, μετέδωσε σήμερα το λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι Al-Masar. Επικαλούμενο τον ανταποκριτή του καναλιού στη Σύρτη, το Al-Masar είπε ότι εκπρόσωποι της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) και οι παρατηρητές της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη θα παραστούν επίσης στην επερχόμενη συνάντηση.

Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι ο αρχηγός του επιτελείου των δυνάμεων της δυτικής Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Χαντάντ (Mohamed Al-Haddad) και ο ομόλογός του στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), Αμπντούλ Ραζάκ Αλ-Ναντόρι (Abdul Razzaq Al-Nadori), δεν θα συμμετάσχουν αυτή τη φορά μετά την τελευταία τους συνάντηση στην Τρίπολη στις 19 Ιουλίου.

Το Al-Masar δεν ανέφερε την ακριβή ημερομηνία της αναμενόμενης συγκέντρωσης.

Όπως γράφαμε στα μέσα Ιουλίου, πάμε για ενοποίηση του στρατού Ντμπέϊμπα-Χαφτάρ στη Λιβύη, ενώ αναλύσαμε εκτενώς τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΟΗΕ, η Τουρκία και η Ρωσία. Το θέμα της ενοποίησης του στρατού Δύσης (Ντμπέϊμπα) και Ανατολής (Χαφτάρ) είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού προϋποθέτει διακριτούς ρόλους για τους ηγέτες των δύο στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίοι στη βάση του win-win μπορεί αν και δύσκολα να συνδιαλλαγούν. Ο λόγος είναι οι ξένες δυνάμεις και η παρουσία μισθοφόρων στην πολύπαθη χώρα.

Με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μετά από πολυετή εμφύλιο πόλεμο, η επιλογή της επανέναρξης εξαγωγών πετρελαίου, είναι μονόδρομος για τη Λιβύη. Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να πει κάποιος ότι το θέμα έληξε οριστικά, αφού στη χώρα υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι, οι οποίοι λειτουργούν όχι προς όφελος της Λιβύης αλλά προς όφελος των χωρών αποστολής τους.

Έτσι η Ρωσική Βάγκνερ ενεργώντας για λογαριασμό της Μόσχας, έχει κάθε όφελος να μην υπάρχει απρόσκοπτη ροή πετρελαίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη και γενικότερα προς το εξωτερικό. Ο λόγος απλός, αφού αν η Λιβύη δεν εξάγει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στις οικονομίες χωρών της ΕΕ, προκαλώντας κοινωνικές και πολιτικές ταραχές και ανακατατάξεις, εξυπηρετώντας τα Ρωσικά σχέδια.

Τι λέει Λίβυα ειδικός στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

Αναφορικά με το θέμα της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής 5+5, η Άγια Μπουρβέιλα, Λίβυα ειδικός και ειδική αναλύτρια του BBC για την τρομοκρατία και τη ριζοσπαστικοποίηση, μιλώντας αποκλειστικά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τόνισε πως η Επιτροπή αποτελεί μια προσπάθεια που αποσκοπεί στην ενοποίηση των στρατιωτικών θεσμών της Λιβύης. Αυτό ήταν το πιο σημαντικό βήμα στην πρόσφατη ιστορία της Λιβύης.

«Δεδομένου ότι η GNU είναι επί του παρόντος η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αυτή είναι μια πολύ θετική κίνηση εάν πραγματοποιηθεί, καθώς θα δώσει στη Λιβύη κυριαρχία και ανεξαρτησία από ξένες δυνάμεις που είναι πληρεξούσιοι της Τουρκίας και άλλων χωρών.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί o σκοπός των δημοκρατικών εκλογών. Η GNU πρέπει να εκπληρώσει το σκοπό της για τη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Συνεπώς, η επικείμενη συνάντηση στη Σύρτη θα είναι κρίσιμης σημασίας με πιθανές εξελίξεις στον τομέα αυτό, που σίγουρα θα επηρεάσουν την ευρύτερη περιοχή και θα ταρακουνήσουν την ευαίσθητη γεωπολιτική σκηνή, που εδώ και μήνες είναι εκρηκτική.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ στο Τομπρούκ για την επέτειο ίδρυσης του λιβυκού στρατού

Ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, συναντήθηκε χθες, Δευτέρα, με δημάρχους και εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και φυλών της περιοχής Αλ Μπατνάν στην ανατολική Λιβύη, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Τομπρούκ, σύμφωνα με το Τοπικό Συμβούλιο του Τομπρούκ.

Ο δήμος του Τομπρούκ πραγματοποίησε μια μεγαλειώδη τελετή υποδοχής του Στρατάρχη Χαφτάρ κατά την επίσκεψή του στην πόλη στο στάδιο του αείμνηστου Σαΐντ Χαϊράλα, η οποία περιλάμβανε ομιλίες που εξήραν τις προσπάθειες των ενόπλων δυνάμεων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον ρόλο τους στη διασφάλιση των συνόρων, τη δέσμευσή τους για την κατάπαυση του πυρός και την προσπάθειά τους να ενώσουν τα λιβυκά μέρη.

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Λιβύη

#ΧαλίφαΧαφτάρ

#OHE

--------------

-Videos animations, maps, used:

1) CODE ON THE ROAD - https://www.youtube.com/watch?v=U0sS7oByTQo

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News