Όταν οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κάνουν στρατιωτική βάση στην Ανταρκτική!

Σε αυτό το κανάλι ανακαλύπτουμε μαζί όλα τα στρατιωτικά και διεθνή νέα, σας ενημερώνουμε για τους νέους εξοπλισμούς και όλα τα κορυφαία όπλα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάντε εγγραφή και πατήστε το καμπανάκι για να σας έρχονται όλες οι ειδοποιήσεις, ανεβαίνουν καθημερινά νέα βίντεο.

Η επιχείρηση του 1946 δεν κατέληξε όπως ακριβώς ήθελαν οι Αμερικάνοι

Τον Αύγουστο του '46, το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης στην Ανταρκτική το οποίο έγινε γνωστό ως Επιχείρηση Άλμα Εις Ύψους (Operation Highjump). Ο σκοπός της επιχείρησης αυτής ήταν να ιδρυθεί μία αμερικανική στρατιωτική βάση στην Ανταρκτική, με το όνομα Little America IV (Μικρή Αμερική 4).

Το ναυτικό των ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκε το κλίμα της περιοχής για να εκπαιδεύσει προσωπικό σε συνθήκες ολικού ψύχους. Εκτός όμως από την εκπαίδευση νέων μελών, διεξάχθηκαν και στρατιωτικές δοκιμές σε εξοπλισμό και όπλα του αμερικανικού στρατού. Για παράδειγμα, δοκιμάστηκε αρκετές φορές η προσγείωση αεροσκαφών σε παγωμένη επιφάνεια.

Γενικά θεωρείται πως ο κυριότερος σκοπός της επιχείρησης αυτής ήταν να εκτιμηθεί κατά πόσο βιώσιμη ήταν η δημιουργία και λειτουργία μίας ισχυρής στρατιωτικής βάσης στην Ανταρτική.

Τα βασικά πλοία του στόλου έφτασαν μόλις τον Ιανουάριο του '47, οπότε και σκοπευόταν να ξεκινήσει η κατασκευή της βάσης. Όμως, λόγω της πρόωρης αύξησης του χειμώνα, οι καιρικές συνθήκες δυσκόλεψαν αρκετά και τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του '47, ο στόλος με το προσωπικό επέστρεψε στις ΗΠΑ.

Η αποστολή επέφερε και ανθρώπινες απώλειες, αφού τον Δεκέμβριο του 1946, το Martin PBM-5 George 1 έπεσε στην νήσο Θέρστον, σκοτώνοντας τρία μέλη του πληρώματός του.

Τελικά, ο στρατηγός Byrd ανέφερε μετά την λήξη της αποστολής, πως η επιχείρηση βοήθησε αρκετά στην αμυντική αντίληψη των ΗΠΑ αφού έδωσε στην χώρα χρήσιμες πληροφορίες για μία πιθανή επίθεση από εχθρικές αρκτικές βάσεις.

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/ipa/7065402_otan-oi-ipa-prospathisan-na-kanoyn-stratiotiki-basi-stin-antarktiki

#αμερικανικήβάση #ΗΠΑ #βάσηΑνταρκτικής #Ανταρκτική #OperationHighjump

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News