Γκιουρντενίζ: "Η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια θέση με την Ρωσία "

Το νέο θαλάσσιο δόγμα της Ρωσίας βασίζεται σε ρεαλιστικά θεμέλια και εκτίμηση απειλών. Η Τουρκία θα πρέπει να διδαχθεί από αυτό, σημειώνει

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7108324_o-pateras-tis-galazias-patridas-prokalei-xana-i-toyrkia

-------

Στην λογική του νέου Ρωσικού ναυτικού δόγματος, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πούτιν, ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, που θεωρείται ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλώνει σε ανάλυσή του για αυτό, πως η χώρα του "θα πρέπει να γράψει και να δημοσιεύσει το Τουρκικό Ναυτικό Δόγμα υπό την ηγεσία των Ναυτικών Δυνάμεων το συντομότερο δυνατό".

Αφού κάνει μια ιστορική αναφορά στο ρωσικό ναυτικό δόγμα στον προηγούμενο αιώνα, αλλά και στα τελευταία χρόνια σημειώνει:

Το νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί ως ανοιχτό μανιφέστο για την περικύκλωση της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Διότι το δόγμα του 2015 πήρε θέση κατά της πολιορκίας στη Βαλτική, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Αρκτικός Ωκεανός παρουσιάζεται σε αυτό το έγγραφο. Η αναφορά και η ρητή αναφορά του Svalbard, της Γης του Franz Joseph, του αρχιπελάγους Novaya Zemlya και του νησιού Wrangel, και η ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια θαλάσσια διαδρομή, αποκαλύπτουν μια κατάσταση ετοιμότητας για την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν καν να ανεχθούν την προσέγγιση των ασιατικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στους ωκεανούς. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πέρα ​​από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Η υπογραφή της Συμφωνίας Σιτηρών από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία από κοινού εξελίχθηκε ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ακόμη και αυτή η κατάσταση είναι στρατηγική απώλεια για τις ΗΠΑ. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την αμερικανική βιομηχανία όπλων και την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ.

Η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η απομόνωση της Ρωσίας από τη Βαλτική, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας, και η Ρωσία γνωρίζει ότι η διαδικασία αποσύνθεσης θα ξεκινήσει όταν απομονωθεί από αυτές τις περιοχές. Η δήλωση του Πούτιν «Υπόσχομαι να απαντήσω με αστραπιαία ταχύτητα σε όποιον αποφασίσει να καταπατήσει την κυριαρχία και την ελευθερία μας» συνοψίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η Τουρκία πρέπει να διδαχθεί από αυτό το δόγμα.

Το νέο θαλάσσιο δόγμα της Ρωσίας βασίζεται σε ρεαλιστικά θεμέλια και εκτίμηση απειλών. Η Τουρκία θα πρέπει να γράψει και να δημοσιεύσει το Τουρκικό Ναυτικό Δόγμα υπό την ηγεσία των Ναυτικών Δυνάμεων το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News