Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές δεν θα χρειάζονται αλεξίπτωτο

Ο πρώην Διοικητής των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων, Συνταγματάρχης Georgy Shpak μίλησε για τη μεταρρύθμιση των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7107347_oi-rosoi-alexiptotistes-den-tha-hreiazontai-alexiptoto-giati-einai

-------------------------------

Σύμφωνα με τον πρώην Διοικητή, η εμπειρία των τοπικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια έχει δείξει ότι οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις, θα βιώσουν την ανάγκη για βαρύτερα όπλα, με περισσότερη δύναμη και θωράκιση.

«Το θέμα του οπλισμού των αλεξιπτωτιστών έχει καθυστερήσει πολύ, από την εποχή του Αφγανιστάν και των τσετσενικών εκστρατειών. Σχεδόν όλος ο εξοπλισμός μάχης των στρατευμάτων αποβίβασης, επικεντρώθηκε στη δυνατότητα προσγείωσης με αλεξίπτωτο, όπου το βάρος έπαιξε ρόλο εις βάρος της θωράκισης και του διαμετρήματος.

Ο Συνταγματάρχης υπενθύμισε ότι, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν (1979-1989), οι μονάδες προσγείωσης - η 103η μεραρχία και το 345ο σύνταγμα - χρησιμοποίησαν χερσαία BMP-1 και BMP-2, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BTR-80. Στους αλεξιπτωτιστές δόθηκαν άρματα μάχης T-64, εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών Grad, αυτοκινούμενα πυροβόλα Gvozdika, Akatsia και Pion.

Μετά την ολοκλήρωση της εκστρατείας στο Αφγανιστάν, οι Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις επέστρεψαν και πάλι στη χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιηθεί για προσγείωση, αλλά χάνοντας την ισχύ.

«Η μέθοδος προσγείωσης με αλεξίπτωτο θα σβήσει στο παρασκήνιο και θα είναι προνόμιο των ειδικών δυνάμεων, για επιχειρήσεις αναγνώρισης και δολιοφθοράς », δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Vladislav Shurygin.

«Υπάρχουν περίπου 120 Il-76 στο VKS (περίπου εκατό ακόμη βρίσκονται υπό συντήρηση). Αν θυμηθούμε τις ασκήσεις του 2021 στην Κριμαία, όταν σχεδόν 2,5 χιλιάδες άτομα έπεσαν με αλεξίπτωτο, όπου οι αλεξιπτωτιστές έκαναν μαζικά άλματα από αεροσκάφη, τότε συμμετείχαν 40-45 στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη. Εάν όλα τα Il-76 συγκεντρωθούν σε μια αεροπορική ομάδα, θα είναι αρκετά για να προσγειώσουν δύο αερομεταφερόμενα συντάγματα με ένα τυπικό σύνολο όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η επακόλουθη προσγείωση, με την επιστροφή των αεροσκαφών στα αεροδρόμια της χώρας, μπορεί να είναι προβληματική λόγω των επιπτώσεων των εχθρικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή μάχης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αλεξίπτωτο προσγείωσης, σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται πλέον. Αυτό είναι πλέον ένα επιπλέον στοιχείο», ανέφερε ο Συνταγματάρχης Georgy Shpak.

Επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι τα άλματα με αλεξίπτωτο, είναι εξαιρετικά σπάνια στην πιο διάσημη 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ. Όμως δεν επρόκειτο για επιχειρησιακή-τακτική επιχείρηση, αλλά για ενέργειες αναγνωριστικής ομάδας πολλών δεκάδων ατόμων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές ενεργούν ως ενισχυμένες μονάδες πεζικού επίθεσης.

Ο στρατηγός Shpak, με τη σειρά του, πιστεύει ότι «θα ήταν σκόπιμο να αφήσουν ένα αερομεταφερόμενο σύνταγμα ανά μεραρχία στις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις».

«Είναι σε περίπτωση χρήσης προσγείωσης με αλεξίπτωτο, εάν αυτό απαιτείται σε κατάσταση μάχης», αναφέρει.

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Γιατί είναι πλέον περιττό;

3:26 - Αποφώνηση

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

For copyright matters please contact us at: [email protected]

--------------

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News