Ιστορία

Αποκαλύφθηκε η αιτία θανάτου του Μπετόβεν: Από μια νέα ανάλυση δειγμάτων DNA από τα μαλλιά του

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη κατέληξε σε πολλά συμπεράσματα σχετικά με την καταγωγή και το ιατρικό ιστορικό του συνθέτη Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Η γονιδιωματική ανάλυση εξέτασε δείγματα DNA από οκτώ κλώνους μαλλιών που ανήκουν στον θρυλικό συνθέτη, από δημόσιες ή ιδιωτικές συλλογές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέντε από αυτά προέρχονταν από ένα μόνο αρσενικό άτομο και χρονολογήθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το ένα δόθηκε το 1826 από τον Μπετόβεν σε έναν φίλο μουσικό και το δεύτερο προέρχεται από έναν οικογενειακό φίλο που φρόντισε για την κηδεία του συνθέτη.

Αυτά τα μαλλιά, που καλύπτουν τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του Μπετόβεν, είναι σχεδόν σίγουρα αυθεντικά, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η αλληλουχία του DNA πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία, στο εργαστήριο ανθρωπολογίας στο Ινστιτούτο Max-Plank στη Λειψία, όπου συνήθως εκεί μελετώνται οι προϊστορικοί άνθρωποι. Σε αντίθεση με την ανάλυση των οστών, «στα μαλλιά, το DNA είναι πολύ υποβαθμισμένο», εξήγησε ο Johannes Krause, επικεφαλής του τμήματος γενετικής του ινστιτούτου και συν-συγγραφέας της μελέτης, σύμφωνα με το Agerpres.

«Ήταν δύσκολο να συλλεχθεί αρκετό DNA για να συναρμολογηθεί το γονιδίωμα», πρόσθεσε. Χρησιμοποιήθηκαν πολλά μέτρα τρίχας και, στο τέλος, τα τρία τέταρτα του γονιδιώματος (όλα τα γονίδια ενός ζωντανού όντος) μπορούσαν να χαρτογραφηθούν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο Μπετόβεν είχε γενετική προδιάθεση για ηπατική νόσο και ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της ηπατίτιδας Β, μια φλεγμονώδη νόσο που προσβάλλει το συκώτι, τους μήνες πριν από το θάνατό του.

Αυτοί οι παράγοντες, μαζί με την τακτική κατανάλωση αλκοόλ, παρουσιάζουν «εύλογες εξηγήσεις» για τον θάνατο του Μπετόβεν το 1827, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

«Λοιπόν, πιστεύουμε ότι η ασθένειά του προέρχεται από μια αλληλεπίδραση» μεταξύ αυτών των τριών παραγόντων, εξήγησε ο Markus Nothen, επίσης συν-συγγραφέας της μελέτης. Από τις οκτώ κλειδαριές που μελετήθηκαν, η μία ήταν ένα εξέχον ιστορικό τεχνούργημα γνωστό ως "Hiller's Lock", το οποίο είχε μελετηθεί προηγουμένως και ήταν θέμα ενός ντοκιμαντέρ και ενός βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Μελέτες DNA έχουν υποδείξει προηγουμένως ότι ο Μπετόβεν πέθανε από δηλητηρίαση από μόλυβδο (κορονισμός). Ωστόσο, μετά από πρόσφατη ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι το DNA  δεν ανήκε στον Μπετόβεν, αλλά σε μια γυναίκα που καταγόταν από τους Εβραίους Ασκενάζι.

Επιπλέον, μέλη μιας οικογένειας στο Βέλγιο που πίστευαν ότι είχαν σχέση με τον Μπετόβεν και μοιράζονταν το ίδιο επίθετο δεν έχουν στην πραγματικότητα άμεση σχέση με τον συνθέτη, σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση.

Η αιτία αυτής της έκπληξης οφειλόταν σε ένα «γεγονός πατρότητας επιπλέον ζεύγους» που εντοπίστηκε στην πατρική καταγωγή του Μπετόβεν, που σχετίζεται με τα χρωμοσώματα Υ των ατόμων. Η γιαγιά του Ludwig van Beethoven πιστεύεται ότι είχε μια εξωσυζυγική σχέση που οδήγησε στη γέννηση του πατέρα του συνθέτη, σύμφωνα με τον Maarten Larmuseau, συν-συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή γενετικής γενεαλογίας στο Πανεπιστήμιο του Leuven στο Βέλγιο. «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ο ίδιος ο Μπετόβεν ήταν νόθος», δήλωσε ο Tristan Begg, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Είναι μια πιθανότητα», πρόσθεσε. Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να βρουν απαντήσεις για τη μυστηριώδη απώλεια ακοής του Μπετόβεν, που συνέβη στα 20 του, ή για τα γαστρεντερικά προβλήματα που τον ταλαιπώρησαν σε όλη του τη ζωή, αλλά αφαίρεσαν από τη λίστα τις πιθανές αιτίες της ωτοσκλήρωσης ή της νόσου του Paget, αντίστοιχα, κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη λακτόζη.

Το 1802, ο συνθέτης εξέφρασε την επιθυμία του, σε μια επιστολή που απευθυνόταν στους αδελφούς του, γραμμένη σε μια στιγμή απόγνωσης, να περιγραφεί η ασθένειά του μετά το θάνατό του και να δημοσιοποιηθεί. «Προσπαθήσαμε να εκπληρώσουμε αυτή την επιθυμία», δήλωσε ο Tristan Begg σε συνέντευξη Τύπου. Αν και το μυστήριο εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από μερικές από τις πολλές παθολογίες του Μπετόβεν, «ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που πήραμε τόσο συναρπαστικά αποτελέσματα», είπε ο Begg, ο εμπνευστής αυτού του έργου που ξεκίνησε το 2014. Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1770 στη Βόννη της Γερμανίας και πέθανε στις 26 Μαρτίου 1827 στη Βιέννη, σε ηλικία 56 ετών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ