Ιστορία

Αλλάζουν όλα: Οι ερευνητές πίστευαν ότι οι αιγυπτιακές μούμιες προορίζονταν να συντηρήσουν το σώμα των νεκρών, αλλά έκαναν λάθος

Από καιρό πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τη μουμιοποίηση ως τρόπο για να διατηρήσουν το σώμα μετά το θάνατο. Τώρα, ωστόσο από μια έκθεση που οργανώθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ δείχνει ότι μπορεί να μην ήταν αυτή η αρχική πρόθεση ότι η περίτεχνη τεχνική ταφής ήταν στην πραγματικότητα μια μέθοδος καθοδήγησης του νεκρού προς τη θεότητα, γράφει το Live Science .

Επιστήμονες στο Μουσείο του Μάντσεστερ του πανεπιστημίου του Ηνωμένου Βασιλείου καταρρίπτουν αυτή τη δημοφιλή παρανόηση στην έκθεση «Χρυσές Μούμιες της Αιγύπτου», που ανοίγει το επόμενο έτος. Η νέα άποψη για το γιατί οι Αιγύπτιοι ασκούσαν τη μουμιοποίηση ανατρέπει σχεδόν κάθε θεωρία για τις μούμιες που διδάσκονται στους μαθητές.

«Είναι μια σημαντική αλλαγή 180 μοιρών», δήλωσε ο Campbell Price, ο επιμελητής εκθεμάτων του μουσείου για την Αίγυπτο και το Σουδάν. Πώς άνθισε αυτή η εσφαλμένη αντίληψη για τόσο καιρό; Ο Price είπε ότι η ιδέα, που ξεκίνησε από τη Δύση, ξεκίνησε με ερευνητές της βικτωριανής εποχής που λανθασμένα πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συντηρούσαν τους νεκρούς τους με τον ίδιο τρόπο όπως τα ψάρια, και οι δύο διαδικασίες απαιτούσαν αλάτι. «Η ιδέα ήταν να κρατήσεις το ψάρι για να το φας αργότερα», είπε ο Price. «Έτσι υπέθεσαν ότι αυτό που είχε συμβεί στο ανθρώπινο σώμα ήταν το ίδιο με τη διαδικασία που έκαναν για τα ψάρια».

Η αλμυρή ουσία που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν διαφορετική από το αλάτι στο οποίο διατηρούνταν τα ψάρια. Γνωστό ως "natron" (συνδυασμός ανθρακικού νατρίου, διττανθρακικού νατρίου, χλωριούχου νατρίου και θειικού νατρίου), αυτό το φυσικό ορυκτό βρέθηκε σε αφθονία στον πυθμένα των λιμνών κοντά στον Νείλο και ήταν το κύριο συστατικό που χρησιμοποιήθηκε στη διαδικασία μουμιοποίησης.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι το natron χρησιμοποιήθηκε σε τελετουργίες ναών και εφαρμόστηκε στα αγάλματα των θεών», εξήγησε ο Price. «Χρησιμοποιούνταν για εξαγνισμό». Ο Πράις είπε ότι μια άλλη ουσία που συνήθως συνδέεται με τις μούμιες είναι το θυμίαμα, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ως προσφορά στους θεούς. «Βλέπε λιβάνι και μύρο — εμφανίζονται στις χριστιανικές παραβολές του Ιησού και είναι δώρα από τους τρεις μάγους», είπε ο Πράις. «Στην ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου, ανακαλύψαμε ότι υπήρχαν επίσης προσφορές αντάξιες ενός θεού».
 

Το θυμίαμα μεταμορφώνει το μουμιοποιημένο σώμα σε θεϊκό ον. 

 

«Ακόμη και η λέξη για το θυμίαμα στην αρχαία Αίγυπτο ήταν « senetjer » και σημαίνει «κάνω ([κάτι να είναι) θεϊκό», εξήγησε ο Price. «Όταν χρησιμοποιείτε ρητίνες θυμιάματος στο σώμα, κάνετε το σώμα θεϊκό και το μετατρέπετε σε θεϊκό ον. Δεν το διατηρείς απαραίτητα». Όπως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, οι βικτωριανοί αιγυπτιολόγοι πίστευαν επίσης ότι ο νεκρός χρειαζόταν το σώμα του στη μετά θάνατον ζωή, γεγονός που ενίσχυε την εσφαλμένη αντίληψη της μουμιοποίησης.

«Δεν βοήθησε το γεγονός ότι υπήρχε μια βιοϊατρική εμμονή που γεννήθηκε από τα ιδανικά της βικτωριανής εποχής σχετικά με την ανάγκη να γίνει ολόκληρο το σώμα στη μετά θάνατον ζωή», είπε ο Price. «Αυτή η διαδικασία περιελάμβανε την αφαίρεση εσωτερικών οργάνων. Νομίζω ότι στην πραγματικότητα είχε μια ελαφρώς βαθύτερη κατανόηση του σώματος που μετατράπηκε σε θεϊκό άγαλμα επειδή ο νεκρός βαλσαμώθηκε». Οι αρχαιολόγοι συχνά βρίσκουν μούμιες σε σαρκοφάγους που μοιάζουν με το νεκρό άτομο. Η μάσκα είναι κάτι που κρύβει την ταυτότητά σου, ενώ ένα πορτρέτο την αποκαλύπτει. «Αυτά τα αντικείμενα, τα πάνελ και οι μάσκες δημιουργούν μια εξιδανικευμένη εικόνα της θεϊκής μορφής». Η έκθεση του μουσείου του Μάντσεστερ θα περιλαμβάνει πολλές ταφικές μάσκες, πίνακες πορτρέτων και σαρκοφάγους που σχετίζονται με αρχαίες αιγυπτιακές ταφές, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για τις αρχικές προθέσεις μουμιοποίησης.

 

 

 

  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ