Ιστορία

Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να μαγειρεύουν;

Πότε άρχισαν οι άνθρωποι να μαγειρεύουν; Μια μελέτη από ερευνητές στο Ισραήλ έδειξε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τη φωτιά για να προετοιμάσουν φαγητό εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τα υπολείμματα 780.000 ετών ενός γιγάντιου ψαριού που μοιάζει με κυπρίνο που ανακαλύφθηκε στο βόρειο Ισραήλ, γράφει το BBC .

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι «η μετάβαση από την κατανάλωση ωμών τροφίμων στην κατανάλωση μαγειρεμένων φαγητών είχε δραματικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ανάπτυξη και συμπεριφορά». Οι αρχαιότερες ενδείξεις μαγειρικής χρονολογούνται γύρω στο 170.000 π.Χ. Τα υπολείμματα του ψαριού των δύο μέτρων βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο Gesher Benot Yaaqob, ο οποίος διασχίζει τον ποταμό Ιορδάνη, περίπου 14 χλμ. βόρεια της Νεκράς Θάλασσας.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους κρυστάλλους στο σμάλτο των δοντιών. Ο τρόπος με τον οποίο διαστέλλονταν οι κρύσταλλοι ήταν σημάδι ότι δεν ήταν εκτεθειμένοι σε άμεση φωτιά, αλλά ψήθηκαν σε χαμηλότερη θερμοκρασία. «Η απόκτηση δεξιοτήτων μαγειρέματος φαγητού σηματοδοτεί μια σημαντική εξελικτική πρόοδο, καθώς παρείχε ένα πρόσθετο μέσο βέλτιστης χρήσης των διαθέσιμων πόρων τροφίμων», δήλωσε η καθηγήτρια Naama Goren-Inbar του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, η οποία ηγήθηκε των ανασκαφών.

«Είναι πιθανό μάλιστα το μαγείρεμα να μην περιοριζόταν στα ψάρια, αλλά να περιλάμβανε και διάφορα είδη ζώων και φυτών». Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το ψάρι κάποτε κατοικούσε στην αρχαία λίμνη Χούλα, η οποία υπήρχε στην τοποθεσία μέχρι να αποστραγγιστεί στη δεκαετία του 1950 σε μια προσπάθεια να εξαφανιστούν τα κουνούπια που μεταφέρουν την ελονοσία. Άλλα αρχαιολογικά στοιχεία που βρέθηκαν στην τοποθεσία δείχνουν ότι κατοικήθηκε από ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η ομάδα πιστεύει ότι η τοποθεσία τέτοιων περιοχών γλυκού νερού παρέχει μια ένδειξη για τη διαδρομή που ακολούθησε ο πρώτος άνθρωπος στη μετανάστευσή του από την Αφρική στο Λεβάντε και πέρα ​​από αυτήν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Θα έρθουν νύχτα, θα την κάνουμε μέρα: Δοκιμάστηκαν στη Ρόδο οι αναβαθμισμένες ρουκέτες RM70-Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου M1117 (Βίντεο)

“Πήρε Φωτιά” η Κατταβιά από την “ΚΟΛΟΣΣΟΣ” του Στρατού- Παρθενική εμφάνιση του μετασκευασμένου Τροχοφόρου...