Ιστορία
Ενημερώθηκε στις:

Τρομερές αποκαλύψεις για την στενή επαφή ΚΚΕ-ΕΣΣΔ στον Εμφύλιο - Ντοκουμέντα από αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Σοβιετικής Ένωσης (Εικόνες)

Επιστολή του Νίκου Ζαχαριάδη προς τη σοβιετική ηγεσία, που σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, προκύπτει από προσφάτως αποχαρακτηρισμένα σοβιετικά έγγραφα.

Τα πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία τεκμηρίωσης δείχνουν ότι καθ' όλη τη διάρκεια της εμφυλιακής σύγκρουσης του 1945-1949, το ΚΚΕ ενήργησε σε στενή συνεργασία με το σοβιετικό μπλοκ, ιδιαίτερα μέσω μόνιμων αντιπροσώπων που ήταν υπεύθυνοι για τον συντονισμό της βοήθειας που παρέχεται στο ΚΚΕ και τη διασφάλιση της μέγιστης αξιοποίησής της.

Ο "Δημοκρατικός Στρατός" εξαρτιόταν πλήρως από οπλισμό, εξοπλισμό και εκπαίδευση από το σοβιετικό μπλοκ. Η εξέγερση στην Ελλάδα θα ήταν αδύνατη χωρίς την εξωτερική υποστήριξη των κομμουνιστικών κρατών.

Όπως φαίνεται στα έγγραφα από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, εξασφαλίζοντας έτσι τη μη σύνδεση της σοβιετικής εμπλοκής στον ελληνικό εμφύλιο.

Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Επιπλέον, στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ  επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη, ενώ παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.

Τα αρχεία μελετά και δημοσιεύει ο καθηγητής Ιστορίας του John Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για τον Ψυχρό Πόλεμο, και δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter τέσσερα έγγραφα.

Στη σελίδα που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γγ του ΚΚΕ), ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «επαρκής επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...