Ιστορία

Χ. Ταχσίν: Ο άνθρωπος που πυροβόλησε κατά του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη

Ήταν Οθωμανός εθνικιστής και δημοσιογράφος. Ήταν μέλος της Ειδικής Οργάνωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας η οποία είναι γνωστή για το μεγάλο ρόλο που έπαιξε κατά την γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής και ειδικά των Αρμενίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο ήταν στην ομάδα η οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να δολοφονήσει τους αδερφούς Μπάξτον, τον Νόελ και τον Τσαρλς. Παρότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, απελευθερώθηκε όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Ρουμανία.

Ο Ταχσίν στην Τουρκία σήμερα αποτελεί εθνικό σύμβολο για την εθνική αντίσταση κατά τη μικρασιατική εκστρατεία, καθώς όταν την 2α Μαΐου (15 Μαΐου με το ν.η.) ο ελληνικός στρατός πραγματοποίησε απόβαση στη Σμύρνη, ο Ταχσίν βρισκόταν στην πόλη για λογαριασμό της εφημερίδος Hukuk-u Beşer” και ήταν αυτός που έριξε τον πρώτο πυροβολισμό από την τουρκική συνοικία εναντίον των στρατευμάτων.

Το βράδυ της 1ης Μαΐου, όταν έγινε γνωστό ότι οι Έλληνες θα καταλάμβαναν τη Σμύρνη πολλοί Τούρκοι που ήταν αποφασισμένοι να αντισταθούν μαζεύτηκαν στο παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και ο Ταχσίν ήταν εκ των ομιλητών που ζητούσαν από το πλήθος να μην παραδοθεί. Είχε, μάλιστα, ιδρυθεί και μια οργάνωση για το σκοπό αυτό.

Στην ομιλία του ο Ταχσίν επέκρινε σκληρά τις αποφάσεις της Ειρηνευτικής Διάσκεψης του Παρισιού. Το ίδιο βράδυ έγραφε στην εφημερίδα: “Ω άθλιε Τούρκε! Υποστηρίζεις την αποδοχή της ελληνικής κυριαρχίας; Δείξε ποιος είσαι τώρα. Μαζευτείτε στην πλατεία Maşatlık. […] Δεν υπάρχει πλούσιος, φτωχός, λόγιος ή αδαής εκεί. Υπάρχει όμως η απόλυτη πλειοψηφία που δεν θέλει την ελληνική κυριαρχία. Μην το επιστρέψετε! […] Τρέξτε στο Maşatlık κατά χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες. Και υπακούστε στη διαταγή του Εθνικού Συμβουλίου” (για τη μη παράδοση εννοεί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ταχσίν περίμενε από το πρωί κοντά στους τουρκικούς στρατώνες στην προκυμαία της Σμύρνης. Όταν ο ελληνικός στρατός πέρασε από το σημείο για να κατευθυνθεί στην περιοχή Καραντίνα ο Ταχσίν βγήκε από το πλήθος και φωνάζοντας “δεν μπορεί να κυματίζει έτσι στα χέρια του” πυροβόλησε τον σημαιοφόρο του ελληνικού συντάγματος ευζώνων και μόλις οι Έλληνες συνήλθαν από το σοκ απάντησαν στα πυρά και ο Ταχσίν έπεσε νεκρός σε ηλικία 31 ετών. Για τους Τούρκους αποτελεί τον πρώτο “μάρτυρα” του αγώνα των Οθωμανών για ανεξαρτησία. Το πτώμα του βρέθηκε κάτω από τον Πύργο του Ρολογιού της Σμύρνης.

Σήμερα στην Σμύρνη, στην πλατεία Κονάκ, δεσπόζει το άγαλμα το Ταχσίν για να θυμίζει την πράξη αυτή του Τούρκου εθνικιστή. Φυσικά για εμάς τους Έλληνες παραμένει ένας από τους εγκληματίες κατά των Χριστιανών της Ανατολής, που προωθούσαν την ιδέα της γενοκτονίας, για τους Τούρκους όμως το όνομά του προκαλεί δέος.

Νίκος Παππάς, cognoscoteam.gr

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

''Πνίγεται'' η Χερσώνα! Τεράστιες καταστροφές από την έκρηξη στο υδροηλεκτρικό φράγμα- Δρόμοι γέμισαν νερά, ποτάμια κινούνται προς τα... πίσω! (Εικόνες-Βίντεο) (upd)

«Ουκρανικά πλήγματα χτύπησαν το φράγμα» λέει η Μόσχα – Συμβούλιο Ασφάλειας συγκαλεί ο Ζελένσκι