υποβρύχιο Λάμπρος Κατσώνης
Ιστορία

Ο Δήμος Ελευσίνας τίμησε τον τελευταίο κυβερνήτη του «Λάμπρος Κατσώνης»

Στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 γράφτηκε η τελευταία πράξη για το υποβρύχιο «Λάμπρος Κατσώνης», που βυθίστηκε από τους Γερμανούς βόρεια της Σκιάθου, με κυβερνήτη τον παρασημοφορημένο αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο.

Ο αντιπλοίαρχος, αδελφός του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ορέστη Λάσκου, υπήρξε και πηγή έμπνευσης για τον Μ. Καραγάτση, ο οποίος έγραψε και μια μυθιστορηματική βιογραφία του, με τίτλο Βασίλης Λάσκος (1948).

Βασίλης Λάσκος

Ο δήμος Ελευσίνας ανακοίνωσε σχετικά τα εξής:

«Ήταν μια λιτή εκδήλωση, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας, όπου ο δήμος Ελευσίνας, με τον Λαογραφικό Σύλλογο «Το Αδράχτι» και το Πολεμικό Ναυτικό, τίμησαν την Μνήμη του Ελευσίνιου Ήρωα της Πατρίδας μας Αντιπλοιάρχου Βασίλη Λάσκου. Ο Βασίλης Λάσκος έχασε τη ζωή του ως κυβερνήτης του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» σε άνιση ναυμαχία με το γερμανικό πολεμικό, στις 14 Σεπτεμβρίου 1943, μαζί με άλλα 31 μέλη του πληρώματός του. Σε καιρούς χαλεπούς για την Πατρίδα, σε καιρούς που η κοινωνία μας έχει ανάγκη από θετικά πρότυπα χρέους και ευθύνης, η αυτοθυσία του Ήρωα Λάσκου, ας αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μίμησης για όλους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ιστορικό

Έχοντας υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές και βλάβες από γερμανικά πυρά, το υποβρύχιο και ο Βασίλης Λάσκος άφησε την τελευταία του πνοή στο πυροβόλο του υποβρυχίου. Ακόμη 31 αξιωματικοί και ναύτες χάθηκαν μαζί του. Δεκαεφτά μέλη του πληρώματος διασώθηκαν και πιάστηκαν αιχμάλωτοι από το γερμανικό πλοίο. Ο ναύκληρος Αντώνης Αντωνίου, o υπαξιωματικός Αναστάσιος Τσίγκρος και ο ύπαρχος Ηλίας Τσουκαλάς κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας προς το Πήλειο και τη Σκιάθο.

Ο ύπαρχος Τσουκαλάς, κόρη του οποίου είναι η δημοσιογράφος Μπηλιώ Τσουκαλά, περιγράφει στο βιβλίο του με συγκλονιστικό τρόπο πώς κατάφερε να σωθεί: αφού απέφυγε τη σύλληψη από το ανθυποβρυχιακό, παρέα με τον υπαξιωματικό Τσίγκρο, κολύμπησαν για εννέα ώρες, μέσα στη νύχτα, ώσπου κατάφεραν να βγουν τα ξημερώματα στο Καστρονήσι της Σκιάθου. Ντόπιοι ψαράδες στη Σκιάθο τούς έδωσαν στεγνά ρούχα και τροφή και τους μετέφεραν στο Πήλειο. Εκεί, μεταβαίνοντας από χωριό σε χωριό, κατάφεραν να διαφύγουν στην Τουρκία, προκειμένου να επιστρέψουν στη Βάση Υποβρυχίων του Συμμαχικού Στόλου στη Βηρυττό για να συνεχίσουν τον αγώνα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...