Ρόντρικ Μπίτον
Ιστορία

Ρόντρικ Μπίτον: «Ο χαρακτήρας του Ελληνισμού οφείλεται στα ιδανικά πολλών γενεών»

Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα «Αδαμάντιος Κοραής» στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου επί τρεις δεκαετίες, τιμημένος με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο καταξιωμένος νεοελληνιστής, και βιογράφος του Σεφέρη, αγαπά την Ελλάδα με πάθος και πιστεύει ότι «η σύγχρονη ιστορία του ελληνικού έθνους έχει σημασία πολύ πέρα από τα όρια της παγκόσμιας ελληνικής κοινότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρόσφατο βιβλίο του, που κυκλοφορεί σύντομα και στα ελληνικά, Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους, είναι η νέα προσθήκη σε μια σειρά ιστοριών της «ξένης ματιάς».

Στις σελίδες του ο Σεφέρης, ο Θεοτοκάς, ο Μίκης, η Καρυστιάνη συναντούν πολιτικούς, αγωνιστές και διπλωμάτες, από τα προεπαναστατικά χρόνια ως την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Αποστασιοποιημένη αλλά και με έναν αέρα οικειότητας που δίνει η από πρώτο χέρι γνώση της χώρας, η αφήγηση του Μπίτον αποσκοπεί, το δίχως άλλο, να ερμηνεύσει τη φυσιογνωμία του ελληνικού λαού και να διαφωτίσει όσους τον παρατηρούν, συνδέοντας κριτικά τη ζεστή επικαιρότητα με το ιστορικό παρελθόν του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ