Ιστορία

Σαν σήμερα ο πλωτάρχης Κριεζής ύψωσε την ελληνική σημαία στην ελεύθερη Καβάλα

Σαν σήμερα, στις 26 Ιουνίου 1913, το Πολεμικό Ναυτικό υπό την καθοδήγηση του πλωτάρχη Αντώνιου Κριεζή, αποβιβάστηκε στο λιμάνι της Καβάλας και το άγημα έγινε δεκτό από το συγκεντρωμένο πλήθος με επευφημίες και χειροκροτήματα.


Ο Δήμος Καβάλας τίμησε σήμερα το πρωί την 106η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής,

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, όπως έκανε και πέρσι, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, ύψωσε στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου-Καμάρες (όπου βρισκόταν το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας και από τον εξώστη του διαβάστηκε το διάγγελμα του ναυάρχου Κουντουριώτη), τη σημαία που κυμάτιζε στο θωρηκτό Γ. ΑΒΕΡΩΦ και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της, το 2016.

Εκδηλώσεις για την 106η επέτειο στην Καβάλα

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πομπή, με τη σημαία που μετέφεραν χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, ακολούθησε την ίδια πορεία που είχε κάνει και το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού πριν από 106 χρόνια μεταφέροντας το μήνυμα της ελευθερίας στον ταλαιπωρημένο λαό της Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας.

σημαια
Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ύψωσε τη σημεία στον ιστό έναντι του μεσαιωνικού υδραγωγείου-Καμάρες όπου βρισκόταν το πρώτο διοικητήριο της ελεύθερης Καβάλας

Έμπροσθεν του παλιού μνημείου πεσόντων (μαρμάρινος λέοντας), τον οποίο τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής βανδάλισαν τότε και πέταξαν στη θάλασσα, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνου. Το μνημείο αποκαταστάθηκε και επανατοποθετήθηκε μετά την απελευθέρωση της πόλης. «Ο Ιούνιος του 1913 ήταν ο μήνας της ελευθερίας της εθνικής ανάτασης, της ενσωμάτωσης της Καβάλας, της πατρίδας μας, στο εθνικό κορμό», τόνισε η δήμαρχος σε δηλώσεις της, και πρόσθεσε «106 χρονιά μετά, οι Καβαλιώτες, τιμούμε τις δοξασμένες εκείνες στιγμές της ιστορίας μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ