Ιστορία

Οι πυρκαγιές που έχουν "πληγώσει" στο παρελθόν πολιτισμικούς θησαυρούς-Εικόνες, Βίντεο

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε την Παναγία των Παρισίων εχτές, έχει συνταράξει ολόκληρη την υφήλιο. Ένα πολιτισμικό έργο, ανεκτίμητης αξίας, κάηκε ολοσχερώς. Δεν είναι η πρώτη περίπτωση όμως που πυρκαγιά έχει λαβώσει πολιτισμικά αξιοθέατα.

Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων είναι μια ιστορική καταστροφή. Ένα διαμάντι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας (15.04.2019).

Πριν από την Παναγία των Παρισίων ωστόσο αρκετά κοσμήματα αρχιτεκτονικής και πολιτισμού είχαν επίσης καταστραφεί από πυρκαγιές. Από τη φωτιά στο Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης το 1951 μέχρι την περσινή αδιανόητη καταστροφή στο Εθνικό Μουσείο της Βραζιλίας αυτές είναι κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που οι φλόγες «λάβωσαν» χωρίς έλεος τον πολιτισμό.

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο

Τη νύχτα της 2ας προς 3η Σεπτεμβρίου 2018, το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Ζανέιρο έγινε στάχτη μετά τη φωτιά που ξεκίνησε από το σύστημα κλιματισμού και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. 

Το μεγαλύτερο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Λατινική Αμερική, όπως θεωρείτο, είχε γιορτάσει δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2018, τα 200 χρόνια λειτουργίας του και φημιζόταν για τον πλούτο των παλαιοντολογικών συλλογών του. 

Περιείχε τον σκελετό ενός δεινοσαύρου που βρέθηκε στην πολιτεία Μίνας Ζεράις όπως και 26.000 απολιθώματα άλλων εξαφανισμένων ειδών, όπως ο προϊστορικός σμιλόδοντας.

https://youtu.be/YcuusdDOooA

https://youtu.be/PgZ1HbdzunY

Η Ιερά Σινδόνη διασώθηκε από τις φλόγες

Το 1997 ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και το Βασιλικό Ανάκτορο του Τορίνο, στη βορειοδυτική Ιταλία, επλήγησαν από μια πυρκαγιά.

https://youtu.be/gklxR8GxPoQ

Η Ιερά Σινδόνη, ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια των καθολικών, σώθηκε από έναν πυροσβέστη που κατάφερε να σπάσει με σφυρί τη γυάλινη αλεξίσφαιρη θήκη μέσα στην οποία προστατευόταν. Πρόκειται για το σάβανο με το οποίο φέρεται –σύμφωνα με την παράδοση– να τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού μετά την αποκαθήλωση.

Θέατρο Λα Φενίτσε της Βενετίας

Το 1996, η λυρική σκηνή «Λα Φενίτσε» της Βενετίας καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.

https://youtu.be/tnQUDnwQs_A

Το θέατρο αυτό που εγκαινιάστηκε το 1792 ήταν ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως. 

Δύο ηλεκτρολόγοι καταδικάστηκαν αντίστοιχα σε έξι και επτά χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία ότι έβαλαν τη φωτιά ώστε να μην πληρώσουν τα πρόστιμα για την καθυστέρηση των εργασιών.

https://youtu.be/3E9uL4eZoMQ

Το θέατρο άνοιξε εκ νέου τις πύλες του το 2004.

Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης

Το 1994, το Θέατρο Λισέου της Βαρκελώνης, η διασημότερη λυρική σκηνή της Ισπανίας, ηλικίας σχεδόν 150 ετών, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καταστράφηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε από εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης, τραυματίζοντας ελαφρά έναν άνθρωπο.

https://youtu.be/HNrPVV8TQiY

https://youtu.be/ZOyCr0gtAkU

Το θέατρο ανοικοδομήθηκε.

https://youtu.be/WmytP3w2X4g

Ο πύργος του Ουίνδσορ

Στις 20 Νοεμβρίου 1992, όλη η βορειοανατολική πλευρά του πύργου του Ουίνδσορ, της βασιλικής κατοικίας δυτικά του Λονδίνου, επλήγη από πυρκαγιά.

https://youtu.be/MVXE1BF9UMw

Η φωτιά που παραλίγο να εξαπλωθεί στα ιδιωτικά διαμερίσματα της βασίλισσας, ξεκίνησε μέσα από το παρεκκλήσι όπου ένας προβολέας τοποθετημένος πολύ κοντά σε κουρτίνα, ήταν αιτία να πιάσει φωτιά το ύφασμα.

Ο πύργος άνοιξε εκ νέου τις πύλες του για το κοινό το 1997, έπειτα από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης 100 δωματίων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

https://youtu.be/pgNw6McmVfw

Η Βιβλιοθήκη του Σαράγεβο

Η Βοσνία γνώρισε από το 1992 έως το 1995 έναν διακοινοτικό πόλεμο που άφησε πίσω του σχεδόν 100.000 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους Βόσνιοι Μουσουλμάνοι. Τη νύχτα της 25ης προς 26η Αυγούστου 1992, από τα βουνά που δεσπόζουν στο Σαράγεβο, Σέρβοι στρατιώτες πυρπολούν την εθνική βιβλιοθήκη της Βοσνίας, ένα κτίριο που κατασκευάστηκε το 1896. Από τις φλόγες διασώθηκαν μόλις 300.000 από τα δύο και πλέον εκατομμύρια βιβλία της βιβλιοθήκης, ανάμεσά τους πολλά σπάνια βιβλία.

https://youtu.be/8JU3z1YHCSc

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του κτιρίου, του οποίου είχαν μείνει μόνο τα ερείπια, άρχισαν το 1996 και ένα μέρος τους χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε το 2014.

Το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης

Το 1951, το Μεγάλο Θέατρο της Γενεύης, που κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα, καταστράφηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε από μια πειραματική έκρηξη πυροτεχνήματος που προβλεπόταν για την παράσταση της Βαλκυρίας, της όπερας του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Επαναλειτούργησε το 1962 έπειτα από εργασίες 11 ετών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ