βιβλία
Ελληνική Γλώσσα

Μια συντακτική λεπτομέρεια που σου διαφεύγει για το ελληνικό "και"

Μία εύλογη απορία που μάλλον όλοι μας την έχουμε.

Δεν είμαστε όλοι μας φιλόλογοι κι έτσι δεν είναι δυνατόν να θυμόμαστε όλους τους κανόνες της ελληνικής μας γλώσσας.

Αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό να συμβαίνει. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να γράφουμε σωστά τη γλώσσα μας όπως της αξίζει.

Είναι ένας κανόνας πως λέει πως πριν από το ΚΑΙ πρέπει πάντα να μπαίνει κόμμα. Θυμάσαι εσύ πότε γίνεται αυτό; Μάλλον πως όχι. Κι όμως είναι κάτι που πρέπει να ξέρουμε όλοι μας όσοι σεβόμαστε τους κανόνες της γλώσσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μία πρόταση πριν από το ΚΑΙ δεν μπαίνει κόμμα. Και αυτό επειδή το “και” συνδέει όμοιους όρους. Για παράδειγμα, γράφουμε: Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος θα συνεργαστούν σε εκπαιδευτικά θέματα.

Πότε μπαίνει κόμμα πριν από το ΚΑΙ;

Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, αυτός ο κανόνας έχει γίνει αφορμή παρανοήσεων: δεν σημαίνει ότι όπου βλέπουμε “και” δεν μπορεί να προηγείται κόμμα. Πριν από το “και” δεν τίθεται κόμμα υπό την προϋπόθεση ότι συνδέει όμοιους όρους στη σειρά, χωρίς να παρεμβάλλεται τμήμα λόγου.

Π.χ. χωρίς κόμμα γράφεται η πρόταση: Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση και έδωσε απαντήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Με κόμμα: Ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην οικονομική κρίση, χωρίς να κάνει λόγο για ευθύνες, και έδωσε απαντήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει. Επίσης, κόμμα μπαίνει πριν από το “και”, όταν αυτό ανήκει σε επιρρηματικές φράσεις (και μάλιστα, και δη) οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για να συνδέσουν όμοιους όρους, αλλά για να προσθέσουν με έμφαση κάτι στα ήδη λεχθέντα: Ζήτησε τα λεφτά του πίσω, και μάλιστα με τόκο!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ