Ελληνική Γλώσσα

Ποια γλώσσα θα μιλάμε σε 100 χρόνια από σήμερα; - Ποια θα είναι η τύχη των ελληνικών;

Μήπως θα εξαφανιστούν και τα ελληνικά;

Είναι ένα μεγάλο ερώτημα που κανείς δεν έχει απάντηση. Θα υπάρχουν άραγε τα ελληνικά όταν θα φτάσουμε στον 22ο αιώνα μ.Χ.;

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι λίγες γλώσσες θα επιζήσουν και άλλοι ότι θα υπάρχει μόνο μία.

Το αν έχουν δίκιο είναι κάτι που κανείς είναι σίγουρος. Παρόλα αυτά παρακάτω μπορείς να έχεις μια πιο καθαρή εικόνα για το τι θα υφίσταται σε 100 χρόνια από τώρα:

Ποια γλώσσα θα μιλάμε σε 100 χρόνια από σήμερα;

Ή μήπως, σε μια άλλη εκδοχή, κυρίαρχη θα ..είναι η κινεζική, μια και τη μιλούν περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη και εφόσον η Κίνα είναι ανερχόμενη οικονομική δύναμη;

Από τις 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα ο Αμερικανός γλωσσολόγος καθηγητής John H. Mcwhorterπροβλέπει ότι σε 100 χρόνια θα επιβιώσουν οι 600 και αυτές σε μια μορφή πολύ απλοποιημένη, συγκριτικά με την τρέχουσα μορφή τους, σε όλα τα επίπεδα της γλώσσας: φωνητικό, φωνολογικό, μορφολογικό, συντακτικό, σημασιολογικό, πραγματολογικό.

Πιθανόν η αγγλική θα είναι η κύρια γλώσσα στην οποία θα επικοινωνούν οι άνθρωποι ενώ θα μιλούν παράλληλα και κάποια άλλη τοπική γλώσσα, υποστηρίζει ο Mcwhorter σε πρόσφατο άρθρο του στη Wall Street Journal. Δεν θα κυριαρχήσει η κινεζική, κατά την άποψή του, γιατί οι αγγλοσάξονες πρόλαβαν να εδραιώσουν τη γλώσσα τους στην εκπαίδευση, στις επιστήμες, στα μέσα ενημέρωσης.

Αν το σκεφτεί κανείς διαφορετικά, πλησιάζουμε στην εποχή που, κατά κάποιον τρόπο, θα λυθεί η «κατάρα» της Βαβέλ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ