Πολιτισμός

Πλουτώνιο Σπήλαιο: Τα αινίγματα και οι θρύλοι στην Αττική για τον Κάτω Κόσμο

Η Αττική με την μεγάλη ιστορία και τα πολλά αξιοθέατα, μας εκπλήσσει κάθε φορά όταν αποφασίζουμε να την εξερευνήσουμε. Υπάρχουν μέρη και αξιοθέατα τα οποία όχι μόνο δεν έχουμε επισκεφθεί αλλά ενδεχομένως δεν γνωρίζουμε. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί για πολλούς το Πλουτώνιο Σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στην Αττική και πιο συγκεκριμένα στην Ελευσίνα. Ο λόγος για ένα σημείο με ξεχωριστή ιστορία η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρακτικά και αν βρεθείς στο σημείο, θα διαπιστώσεις ότι το Πλουτώνιο Σπήλαιο είναι ένα αβαθές σπήλαιο με λαξευμένα σκαλοπάτια τα οποία έχουν ως σκοπό να σε οδηγήσουν στο εσωτερικό του. Ωστόσο, μάλλον υπάρχουν περισσότερα που θα ήθελες να μάθεις…

Πλουτώνιο Σπήλαιο: Τα αινίγματα και οι θρύλοι στην Αττική για τον Κάτω Κόσμο

Το Πλουτώνιο Σπήλαιο, λοιπόν, βρίσκεται στην περιοχή της Ελευσίνας. Μπορείς να δει το ακριβές σημείο με μια επίσκεψη στους χάρτες της Google, σε περίπτωση που θες να βρεθείς εκεί κάποια στιγμή. Πίσω από τα τοιχώματα του σπηλαίου υπάρχουν σχισμές και κόγχες που έκαναν την φαντασία των κατοίκων πριν χιλιάδες χρόνια να οργιάζει. Δεν είναι τυχαίο ότι τελικά οι αρχαίοι Ελευσίνιοι θεωρούσαν ότι αυτό το σπήλαιο και οι σχισμές του οδηγούν στον Κάτω Κόσμο, τον Άδη. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, το σπήλαιο χαρακτηρίστηκε ως Πλουτώνιο, καθώς συνδέθηκε με τη λατρεία του Θεού του Κάτω Κόσμου, του Πλούτωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παλιοί θρύλοι και αινίγματα αναφέρουν ότι από αυτό το σπήλαιο στην Ελευσίνα βγήκε ο θεός και απήγαγε την ωραία κόρη της Δήμητρας, την Περσεφόνη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από διάφορα ευρήματα που δείχνουν τις πεποιθήσεις αυτές. Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα του περιβόλου του ιερού ήταν για παράδειγμα ανάγλυφα αφιερωμένα στην Περσεφόνη, στον Πλούτωνα  αλλά και στη Δήμητρα. Ευρήματα τα οποία συνδέουν άμεσα το σπήλαιο με τις αρχαίες δοξασίες των κατοίκων της Ελευσίνας αλλά και με τα λεγόμενα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ