έργο
Πολιτισμός

Ισπανία: Ανακαλύφθηκε έργο μεγάλου δραματουργού με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) που χρησιμοποιήθηκε για την αντιγραφή ανώνυμων ιστορικών έργων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας ανακάλυψε ένα κρυμμένο διαμάντι -- ένα άγνωστο μέχρι σήμερα έργο ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της χώρας, του Φέλις Λόπε ντε Βέγκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε σήμερα πως ειδικοί επιβεβαίωσαν αργότερα πως ο δραματουργός της εποχής του μπαρόκ και από τα εξέχοντα ονόματα της ισπανικής Χρυσής Εποχής έγραψε το "La francesa Laura" (Η Γαλλίδα Λάουρα) μερικά χρόνια πριν από τον θάνατό του το 1635.

Το χειρόγραφο που φυλασσόταν στα αρχεία της βιβλιοθήκης είναι ένα αντίγραφο που χρονολογείται στα τέλη του 17ου αιώνα, πολύ μετά τον θάνατο του συγγραφέα.

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βιέννης και του Βαγιαδολίδ χρησιμοποίησαν την AI προκειμένου να αντιγράψουν 1.300 ανώνυμα χειρόγραφα και βιβλία στη βιβλιοθήκη, εξοικονομώντας χρόνια ανθρώπινης προσπάθειας, και επίσης προσπάθησαν να ανακαλύψουν τον συγγραφέα τους τσεκάροντας κάθε έργο με μια επιλογή λέξεων που χρησιμοποίησαν διαφορετικοί συγγραφείς.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ανέφερε πως οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο «είχαν στενή σχέση με του Λόπε, κι όχι με εκείνες άλλων 350 θεατρικών συγγραφέων που αποτέλεσαν μέρος του πειράματος».

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν στη συνέχεια τα παραδοσιακά μέσα φιλολογικής έρευνας προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα.

«Η Γαλλίδα Λάουρα είναι ένα αξιοπρόσεκτο έργο, με τη δραματική δύναμη που αναμένεται από έναν ώριμο Λόπε ντε Βέγκα», ανέφερε η βιβλιοθήκη.

Η πλοκή εκτυλίσσεται στη Γαλλία και περιστρέφεται γύρω από τη Λάουρα, κόρη του Δούκα της Βρετάνης και σύζυγο του Κόμη Αρνάλντο. Ο διάδοχος του γαλλικού θρόνου την ερωτεύεται και παρότι εκείνη απορρίπτει τον έρωτά του, ο ζηλιάρης σύζυγός της προσπαθεί να τη δολοφονήσει. Τελικά η ηθική της Λάουρα αποδεικνύεται και η ευτυχία αποκαθίσταται.

Ο οίκος Gredos θα εκδώσει το βιβλίο στα ισπανικά τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η αεροπορική άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Στρατηγικής σημασίας Ρωσικό σιδηροδρομικό "By-Pass" της γέφυρας του Κέρτς-Τι φοβάται ο Πούτιν και τι προσδοκούν οι Ουκρανοί;

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή στρατιωτικού εφοδιασμού θα εξυπηρετεί τον ρωσικό στρατό στην Κριμαία και επίσης τις δίδυμες...