Πολιτισμός
Ενημερώθηκε στις:

«Άρωμα» Αρμενίας στη Philoxenia 2022-Επίτιμος Πρόξενος Α. Νταγκαζιάν στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Είμαστε δύο αδελφά έθνη-Να ισχυροποιήσουμε οικονομικά τα κράτη μας

Ρεπορτάζ/Συνέντευξη Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 37η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού “PHILOXENIA 2022”, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης 18-20 Νοεμβρίου με τιμώμενη χώρα την Αρμενία για πρώτη φορά. Η τιμητική συμμετοχή της Αρμενίας στην Έκθεση έγινε στο πλαίσιο της 30ης επετείου από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας-Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης, η Αρμενία των 3.000.000 κατοίκων, είναι μια χώρα ανάμεσα στην Κασπία και στη Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή της Καυκασίας, με βαθιά πολιτιστική κληρονομιά, δυναμική κοινότητα στην Ελλάδα και ζωντανό κομμάτι του παζλ της ιστορίας, από το οποίο το Πενταπόσταγμα πήρε μια γεύση στο Περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας, εγκαινίασε την έκθεση την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, καθώς και το περίπτερο της τιμώμενης Αρμενίας, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Την έκθεση τίμησαν μεταξύ άλλων και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Σταύρος Καλαφάτης, η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρία Αντωνίου, οι βουλευτές κ. Κώστας Γκιουλέκας και κ. Θεόδωρος Καράογλου αλλά και η πρόεδρος του ΕΟΤ κα. Άντζελα Γκερέκου.

Η εθνική συμμετοχή της Αρμενίας εστιάζει στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, των διμερών και πολυμερών εμπορικών, επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων, τόσο με τη φίλη Ελλάδα, όσο και με άλλες χώρες.

Η Αρμενία παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες Nature, Culture, Adventure & Gastronomy που αποτελούν μέρος της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής της Αρμενίας, «Armenia The Hidden Track». Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθήθηκε η εκδήλωση Γαστρονομίας της Αρμενίας, όπου 115 hosted buyers από 35 χώρες δοκίμασαν γεύσεις από την Αρμενία, το σταυροδρόμι της μεσογειακής και ανατολίτικης κουζίνας. Τα παραδοσιακά αρμενικά εδέσματα που προσφέρθηκαν, ήταν μεταξύ άλλων Μαντί, Λαχματζούν, Ταμπουλέ, Ιτσλί Κεφτέ, ενώ το επιδόρπιο ήταν αρμένικος χαλβάς με συνοδεία του μοναδικού αρμενικού κρασιού από ρόδι. 

Τους επισκέπτες ξεσήκωσαν με την ηχηρή παρουσία τους χορεύτριες και χορευτές από τον Αρμενικό Χορευτικό Σύλλογο Masis Hamazkayin στη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής 21 Νοεμβρίου , με δυναμικούς και εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς.

Με αφορμή την αρμενική παρουσία στην έκθεση ο κ. Άκης Νταγκαζιάν, επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας και πρόεδρος Ελληνο-αρμενικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, μιλώντας αποκλειστικά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, τόνισε πως ενώ οι σχέσεις Ελλάδας-Αρμενίας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, έχουν περιθώρια βελτίωσης στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας, αλλά και των τουριστικών ανταλλαγών, ενώ στο πλαίσιο του συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού, πρότεινε η Αρμενία και η Ελλάδα να αναλάβουν από κοινού αθλητικές διοργανώσεις, επισημαίνοντας πως η αρχή μπορεί να γίνει από τις αδελφοποιημένες πόλεις Θεσσαλονίκη και Γκιουμρί.

Μεταξύ άλλων, είπε πως Ελλάδα και Αρμενία είναι δύο πραγματικά αδελφά έθνη και πως μας ενώνουν κοινές ιστορικές καταβολές αλλά και κοινές πολιτιστικές αξίες. «Κάθε προωθητική ενέργεια, ιδίως οι δια ζώσης παρουσίες σε καταξιωμένες εκθέσεις όπως η Philoxenia, αποτελούν πάντα μια γερή βάση για τη διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων, των οικονομικών συναλλαγών και στην περίπτωσή μας των τουριστικών ανταλλαγών», είπε ο κ. Νταγκαζιάν.

Για το Ελληνο-Αρμενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ. Νταγκαζιάν υπενθύμισε πως φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια λειτουργίας του, ωστόσο όπως είπε, «παρά την έντονη δραστηριοποίησή του, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα». «Φέτος παρατηρούμε μια έκρηξη στις διμερείς συναλλαγές και προσδοκούμε ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί και στο μέλλον», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνοψίζοντας, ο πρόξενος ε.τ. κ. Νταγκαζιάν, παραίνεσε «τόσο τους Αρμενίους εδώ όσο και τους Έλληνες στην Αρμενία να διατηρήσουν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα, να συμμετέχουν στις κοινοτικές διαδικασίες και τη διασπορική ζωή και να συνεχίσουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών καθώς αυτοί αποτελούν τους άτυπους αλλά ουσιαστικούς πρεσβευτές των εθνών μας στις χώρες διαμονής τους».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Η Αρμενία είναι η τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση τουρισμού Philoxenia 2022. Είναι αυτό ένα βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών ή/και άλλων δεσμών;

Η συνεργασία μας με τη ΔΕΘ δεν είναι καινούρια. Ως Ελληνο-Αρμενικό Επιμελητήριο είχαμε οργανώσει την πρώτη εθνική συμμετοχή της Αρμενίας στη ΔΕΘ ήδη το 1994. Με την ένταξη της Dentrop Oenos το 2023 στη λίστα των εκδηλώσεων μας – καθώς η Αρμενία εξελίσσεται ως οινοπαραγωγική χώρα – θα φτάσουμε συνολικά τον αριθμό των τεσσάρων εκθέσεων μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη μας παρουσία στη Philoxenia ήρθε το 2018 όταν στρατηγικά θεωρήσαμε ότι οι τουριστικές υποδομές στην Αρμενία είχαν φτάσει σε ικανό επίπεδο και ότι η χώρα είχε πλέον ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν να προσφέρει στους απαιτητικούς εισερχόμενους τουρίστες. Η διαδικασία αυτή ανεκόπη παροδικά με την πανδημία αλλά θεωρούμε ότι σύντομα θεωρούμε ότι θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο 2020-2022 η περιοχή διήνυσε την πλέον ταραχώδη περίοδο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Παρόλα αυτά, η αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη που επιδεικνύει φέτος η Αρμενία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατεγράφησαν ήδη 1,4 εκ. τουρίστες το πρώτο 10μηνο του 2022 αποτελούν δύο ενθαρρυντικά μηνύματα τόσο για τις ελληνοαρμενικές οικονομικές σχέσεις όσο και για τις τουριστικές ανταλλαγές.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στις αρχές του έτους, την προεδρία της Επιτροπής Τουρισμού του Υπουργείου Οικονομίας της Αρμενίας ανέλαβε η Sisian Boghossian, η οποία μέσα σε ελάχιστο χρόνο ανανέωσε την τουριστική ταυτότητα της χώρας, εισήγαγε το νέο σήμα «Armenia The Hidden Track» καθώς και τη νέα επικοινωνιακή στρατηγική που στηρίζεται στους εξής τέσσερις πυλώνες Nature, Culture, Adventure & Gastronomy όπως θα είδατε και στο περίπτερό μας στη Philoxenia. Να τονίσω εδώ τη σαφή δέσμευση του Υπουργού Οικονομίας της Αρμενίας κ. Vahan Kerobyan και φυσικά του πρέσβη μας στην Αθήνα κ. Tigran Mkrtchyan για τη διεύρυνση των οικονομικών μας συναλλαγών.

Οπότε – για να απαντήσω στο ερώτημά σας – κάθε προωθητική ενέργεια, ιδίως οι δια ζώσης παρουσίες σε καταξιωμένες εκθέσεις όπως η Philoxenia, αποτελούν πάντα μια γερή βάση για τη διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων, των οικονομικών συναλλαγών και στην περίπτωσή μας των τουριστικών ανταλλαγών. Θεωρούμε ότι ήδη, η μέχρι τώρα παρουσία μας στις εκθέσεις της Helexpo, έχει κάνει γνωστά τα αρμενικά προϊόντα στο ελλαδικό κοινό αλλά με τη συμμετοχή μας στη Philoxenia φιλοδοξούμε να καταστήσουμε την Αρμενία ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό για τους Έλληνες τουρίστες.

Επίσης η διενέργεια της τελετής των εγκαινίων του περιπτέρου μας από τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Σταύρου Καλαφάτη, της Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, κ. Μαρίας Αντωνίου, των βουλευτών κ. Κώστα Γκιουλέκα και κ. Θεόδωρου Καράογλου αλλά και της προέδρου του ΕΟΤ κας. Άντζελας Γκερέκου αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει και η Ελλάδα στην ενίσχυση των τουριστικών μας ανταλλαγών. Τέλος, η απονομή επαίνου από τη ΔΕΘ – Helexpo την τελευταία μέρα της έκθεσης για την εξαιρετική συμμετοχή μας επιβραβεύει σε πρώτη φάση τις προσπάθειές μας.

 

- Πώς ξεκίνησε το Ελληνο-Αρμενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και ποια είναι η δραστηριότητά του;

Το Ελληνο-Αρμενικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΕΑΕΒΕΕ) ιδρύθηκε το 1992 από μια ομάδα πρωτοπόρων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Χρήστο Δανελιάν που είχαν το όραμα της διεύρυνσης των ελληνοαρμενικών σχέσεων στον τομέα των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών. Ο κ. Δανελιάν παρέμεινε στη θέση του προέδρου ως το 2010 και υπηρετεί τον οργανισμό μέχρι και σήμερα ως επίτιμος πρόεδρος.

Το Επιμελητήριο έχει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη δραστηριότητα από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του με τη μεγαλειώδη πρώτη εθνική συμμετοχή της Αρμενίας στη ΔΕΘ το 1994, τη διοργάνωση ή συνδιοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στην Αρμενία (1999, 2007,2009, 2014, 2019), την υποδοχή επιχειρηματικών αποστολών από την Αρμενία (2011), τη συμμετοχή στις επίσημες επισκέψεις των Προέδρων της Δημοκρατίας κ.κ. Στεφαανόπουλου (1999) και Παπούλια (2007, 2014) στην Αρμενία, την παρουσία σε γενικές (ΔΕΘ, συνεχόμενα από το 2014) ή κλαδικές εκθέσεις (Philoxenia - συνεχόμενα από το 2018, Artozyma από το 2022 κ.ά.), fora όπως το Money Show, παρουσιάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και πολλά άλλα. Ορόσημο στη ιστορία του Επιμελητηρίου αποτελεί η υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης με τον Αρμενικό Οργανισμό Ανάπτυξης το 2014 στο Προεδρικό Μέγαρο της Αρμενίας που πήρε διαστάσεις διακρατικής συμφωνίας παρουσία των προέδρων Παπούλια και Σαργκσιάν.

Να διευκρινίσω επίσης ότι το ΕΑΕΒΕΕ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός με έδρα την Αθήνα, χρησιμοποιεί τον όρο «Επιμελητήριο» με ΠΔ του 1994 και πέραν των συνδρομών των μελών του δεν έχει έτερη χρηματοδότηση από κανέναν κρατικό, περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια λειτουργίας του Επιμελητηρίου. Παρά την έντονη δραστηριοποίησή του, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα γεγονός που σχετίζεται με τις διαφορές στα συναλλακτικά ήθη, τη στενή διασύνδεση της αρμενικής οικονομίας με τη ρωσική, κόστη και δυσχέρειες μεταφορών κτλ. Φέτος παρατηρούμε μια έκρηξη στις διμερείς συναλλαγές και προσδοκούμε ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί και στο μέλλον – δεδομένων των εξαιρετικών επιδόσεων που παρουσιάζει φέτος η οικονομία της Αρμενίας – με πρωτοφανείς ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν το 14%. Να σημειώσω ότι τόσο η Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα – και προσωπικά ο πρέσβης κ. Mkrtchyan – όσο το Επιμελητήριο αλλά και η Σύμβουλος ΟΕΥ της Ελλάδος στην Αρμενία κα. Ρουβά – με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία – εργαζόμαστε μεθοδικά για την ενίσχυση των διμερών συναλλαγών.

 

- Έχοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα δύο έθνη μας και ως εκπρόσωπος της Αρμενικής Διασποράς στην Ελλάδα, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Έλληνες και τους Αρμένιους;

Είμαστε δύο πραγματικά αδελφά έθνη. Μας ενώνουν κοινές ιστορικές καταβολές αλλά και κοινές πολιτιστικές αξίες. Όπως είπατε αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις. Προκλήσεις κυρίως γεωπολιτικές και δημογραφικές. Είμαστε όμως δύο ισχυρά έθνη οπότε θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών. Πολλές φορές στην ιστορία μας έχουμε ανασυγκροτηθεί από μεγαλύτερες δοκιμασίες. Η ιστορία όμως πρέπει να μας διδάσκει. Και μας διδάσκει ότι πρέπει να ισχυροποιήσουμε οικονομικά τα κράτη μας, να θωρακίσουμε την άμυνά μας και να συνεργαστούμε σε όλους τους τομείς.

Η κοινή βούληση είναι δεδομένη αλλά οφείλουμε να κάνουμε περισσότερα για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Εκπαίδευση, πολιτιστικές ανταλλαγές, αθλητισμός, οικονομία, τουρισμός, υψηλή τεχνολογία, χρηματοοικονομικά, διπλωματία, άμυνα είναι μερικοί από τος τομείς στους οποίους δυνάμεθα να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις μας. Τόσο σε επίπεδο χαμηλής πολιτικής (διπλωματία πόλεων, συνεργασία πανεπιστημίων, αδελφοποιήσεις ακόμη και σχολείων, διεύρυνση των αναφορών των δύο εθνών ακόμη και στα σχολικά μας εγχειρίδια, συνδιοργάνωση αθλητικών ή άλλων εκδηλώσεων κ.ά.), όσο και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο (συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, εξωτερική πολιτική, διεθνείς οργανισμοί, περιφερειακή οργάνωση, στρατιωτική συνεργασία κ.ά.)

Σε αυτή τη διαδικασία τόσο η αρμενική κοινότητα εδώ όσο και η ελληνική κοινότητα στην Αρμενία έχουν να παίξουν πρωταρχικό ρόλο καθώς αυτές οι κοινότητες είναι η ζωντανή διασύνδεση με τη μακραίωνη ιστορία μας αλλά, παράλληλα, αποτελούν τους τρέχοντες θεματοφύλακες αυτών των αδελφικών σχέσεων που σε διακρατικό επίπεδο έχουν ιστορία μόνο 30 ετών.

Το μήνυμά μου λοιπόν είναι να παραινέσω τόσο τους Αρμενίους εδώ όσο και τους Έλληνες στην Αρμενία να διατηρήσουν την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα, να συμμετέχουν στις κοινοτικές διαδικασίες και τη διασπορική ζωή και να συνεχίσουν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών καθώς αυτοί αποτελούν τους άτυπους αλλά ουσιαστικούς πρεσβευτές των εθνών μας στις χώρες διαμονής τους. Αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πείσουν τους συντοπίτες τους να εμπιστευτούν τα προϊόντα της Ελλάδας ή της Αρμενίας, αυτοί είναι που θα πείσουν τους φίλους τους να δοκιμάσουν την καταπληκτική ελληνική ή αρμενική γαστρονομία, αυτοί είναι οι πρώτοι που θα πείσουν το περιβάλλον τους να επισκεφτούν την Ελλάδα ή την Αρμενία.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης