Πολιτισμός

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αναφορές για δανεισμό από το Βρετανικό Μουσείο

Οι Βρετανοί θέλουν να μας τρελάνουν με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος των επιτροπών διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου έκανε μία αναφορά περί πιθανότητας επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά με όρους που παραπέμπουν σε προσωρινό δανεισμό.

Μιλώντας στο ετήσιο δείπνο των επιτρόπων διοίκησης, ο Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε να γίνει ένας «πλήρης επανακαθορισμός» του λονδρέζικου μουσείου, με τις λεπτομέρειες να παρουσιάζονται την προσεχή άνοιξη. Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για ένα μεγάλο σχέδιο περί αναδημιουργίας του Μουσείου με στόχο «να γίνει το παγκόσμιο μουσείο της κοινής ανθρωπότητας».

Την ίδια ώρα, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα κάποια «από τα σημαντικότερα» εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους, εφόσον βρεθεί «κοινό έδαφος» με τις χώρες αυτές. Πρόσθεσε πως το Βρετανικό Μουσείο θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται με «κοινότητες του κόσμου, των οποίων κατέχουμε θησαυρούς ως καταπίστευμα για όλη την ανθρωπότητα».

Πάντως, είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά θέλει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνιμα και όχι απλά να δανειστούν προσωρινά. Αλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την επιστροφή τους στη χώρα μας, κάτι που έχει αναφέρει και σε συνεντεύξεις του σε βρετανικά Μέσα και όχι μόνο. Ωστόσο, η πρώην Βρετανή πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, είχε ξεκόψει κατά κάποιο τρόπο την επιστροφή τους. Μένει να δούμε τι θα κάνει ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά και ατσάλι”: “Έσβησαν από τον χάρτη” αποθήκη πυρομαχικών της “Λεγεώνας των Ξένων” – Yπόστεγο με drones και αμερικανικό ραντάρ AN / TPQ-37

Επιχειρησιακή προετοιμασία από το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο σε περίπτωση επιθετικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Ψήνεται" κλιμάκωση! “Μακελειό” για Aμερικανούς από ιρανικό drone στη Συρία-Απάντηση των ΗΠΑ με σφοδρές αεροπορικές επιδρομές

Η επίθεση και η απάντηση των ΗΠΑ απειλούν να ανατρέψουν τις πρόσφατες προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην...