Πολιτισμός
Ενημερώθηκε στις:

Στο doodle της Google η Barbara Hepworth: Η γλύπτρια της αφηρημένης τέχνης που αγάπησε την Ελλάδα

Τη ζωή και το έργο της εμβληματικής Βρετανίδας γλύπτριας Μπάρμπαρα Χέπγουορθ (1903-1975) τιμά η Google αφιερώνοντας το σημερινό Doodle της σε εκείνη.

Η σημαντική εκπρόσωπος του μοντερνισμού και της αφηρημένης τέχνης αποφάσισε να έλθει στην στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1954, περίπου ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της Πολ σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ταξίδεψε στην Επίδαυρο, την Αθήνα, τους Δελφούς και σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου, μαζί με την καλή της φίλη Μάργκαρετ Γκάρντινερ.

Η παραμονή της εδώ φαίνεται πως επηρέασε το έργο της αφού «καρποί» ήταν μια σειρά από γλυπτά στα οποία έδωσε ονόματα αρχαίων ελληνικών τοποθεσιών. Παράλληλα εξέδωσε μια συλλογή με σημειώσεις που είχε κρατήσει στο μπλοκ σχεδίασης που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα. Είναι σαφές ότι έδωσε μεγάλη προσοχή στα χρώματα, τις μορφές και όσα της έκαναν εντύπωση εδώ.

Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1903 στη Βρετανία. Ήταν το μεγαλύτερο παιδί μιας πολυμελούς οικογενείας. Η μικρή Μπάρμπαρα έδειξε από νωρίς το ταλέντο της στις τέχνες και ήδη σε ηλικία 12 ετών ήταν κάτοχος αρκετών μουσικών βραβείων. Σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Τέχνης του Λίντς. Στη συνέχεια κέρδισε μια ακόμα υποτροφία για να σπουδάσει στο Royal College of Art του Λονδίνου.

Η τρίτη υποτροφία που κέρδισε την έστειλε για σπουδές στη Φλωρεντία. Εκεί έμαθε από τον Giovanni Ardini πώς να σκαλίζει το μάρμαρο. Εκεί αναπτύχθηκε και ο μεγάλος έρωτας με τον επίσης γλύπτη John Skeaping με τον οποίο (όταν πλέον επέστρεψαν στο Λονδίνο) απέκτησαν έναν γιο.

Η Χέπγουορθ ήταν η πρώτη που χάραξε τις τρυπημένες φιγούρες που είναι χαρακτηριστικές τόσο του δικού της έργου όσο και, αργότερα, του Χένρι Μουρ. Οι δυο τους θα ηγούνταν της πορείας προς τον μοντερνισμό στη γλυπτική.

Τα επόμενα χρόνια η Χέπγουορθ άρχισε να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της γλυπτικής και επηρέασε με το έργο της πολλές καλλιτεχνικές κινήσεις που γεννήθηκαν εκείνα τα χρόνια. Το επίτευγμά της γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως στο μεσοδιάστημα είχε χωρίσει από τον πρώτο της άνδρα, ξαναπαντρεύτηκε και απέκτησε τρίδυμα! Τη Ρέιτσελ, τη Σάρα και τον Σίμον.

Το 1950 έργα της εκτέθηκαν στο βρετανικό περίπτερο της Μπιενάλε της Βενετίας. Μετά από τον χωρισμό της από τον δεύτερο άνδρα της η Χέπγουορθ σταμάτησε να δουλεύει με την πέτρα και το ξύλο και ξεκίνησε να δημιουργεί έργα από χαλκό και πηλό. Παράλληλα, προς το τέλος της καριέρας της πειραματίστηκε και με τη λιθογραφία.

Η Μπάρμπαρα Χέπγουορθ βρήκε φρικτό θάνατο στις 20 Μαΐου 1975, σε ηλικία 72 ετών, όταν ξέσπασε φωτιά στο στούντιό της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...