Πολιτισμός

Λίνα Μενδώνη: Ευκολότερες διαδρομές πρόσβασης θα έχει η Ακρόπολη

Νέες διαδρομές χαράσσονται στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για την ευκολότερη επίσκεψη στα μνημεία του αλλά και για την καλύτερη ανάδειξή τους.

Την σχετική μελέτη που ακολουθεί τα σχέδια των Stevens και Κορρέ ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και αφορά τόσο τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση αλλά και γενικότερα όλους τους επισκέπτες. Έτσι, σταθερές επιφάνειες θα καλύψουν τα σημεία εκείνα του ιερού βράχου στα οποία το έδαφος παρουσιάζει ανωμαλίες ενώ οι διαδρομές θα διευκολύνουν έτι περισσότερο την περιήγηση.

Όπως μάλιστα η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη «Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η εμπειρία της επίσκεψης στον ιερό βράχο θα είναι διαφορετική. Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος».

Οι νέες διαδρομές όσο και τα πλατώματα θα διαστρωθούν με το ίδιο υλικό ενώ θα υπάρχει χρωματική διαφοροποίηση για τη δήλωση τον αρχαίων οδεύσεων. Συγκεκριμένα θα διακρίνεται χρωματικά μόνον η οδός Παναθηναίων (δηλαδή το τμήμα της διαδρομής από τα Προπύλαια έως τη ΒΑ γωνία του Παρθενώνα) και αργότερα η βόρεια οδός ενώ όλα τα πλατώματα και οι συμβατικές διαδρομές θα αποδίδονται, με άλλη απόχρωση υλικού. Επίσης, θα επισημανθούν με διαφοροποίηση υλικού ή χρώματος τα όρια σημαντικών – αλλά αθέατων μέχρι στιγμής- κτισμάτων επί του βράχου. Προτείνεται εξάλλου  να διατηρηθεί και η δυνατότητα κίνησης αμαξιδίων ΑΜΕΑ και στην περιοχή νοτίως του Παρθενώνα.

Να σημειωθεί ότι η αρχαία, χωρική συγκρότηση της Ακρόπολης δεν είναι εύκολα αντιληπτή στον σημερινό επισκέπτη, που αντιλαμβάνεται το σύνολο ως μια ανώμαλη και δύσβατη πλατεία με μαρμάρινα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Μάλιστα προκαλεί έκπληξη ότι σε πολλά σημεία ο χώρος είναι προβληματικός και αισθητικά.

Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν έτσι ή κατάσταση στην αρχαιότητα, αφού το προβληματικό σήμερα μέρος ήταν τότε αφανές και καλυμμένο από τεχνητές εδαφικές διαμορφώσεις, ανταποκρινόμενες σε μια πανάρχαια μνημειακής κλίμακας λειτουργική οργάνωση μεγάλης ιστορικής, αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας.

 Η σχετική μελέτη εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο του συνολικού χορηγικού προγράμματος που αφορά στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ