Μητσοτακης
Κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Αναβάθμιση του ΕΣΥ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Επιτόπια επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εκτεταμένες κτιριακές και υγειονομικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν στη δομή. Πρόκειται για μία από τις περισσότερες από 110 πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας στη χώρα που ανακαινίστηκαν ριζικά με τη συγχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πρώτη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρο Υγείας

Κεντρικό σημείο της επίσκεψης αποτέλεσε η παρουσίαση της νεοσύστατης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η οποία αποτελεί την πρώτη του είδους της που λειτουργεί σε πρωτοβάθμια δομή πανελλαδικά. Η μονάδα διαθέτει έξι μηχανήματα αιμοκάθαρσης, επιτρέποντας στους νεφροπαθείς της Βόρειας Εύβοιας να υποβάλλονται στη θεραπεία τους στον τόπο διαμονής τους, αποφεύγοντας τις συχνές μετακινήσεις προς το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία της συγκεκριμένης υποδομής, τονίζοντας ότι πέρα από την ανακούφιση των μόνιμων κατοίκων, η ύπαρξη τέτοιων μονάδων ενισχύει την ελκυστικότητα της περιοχής για επισκέπτες και τουρίστες που χρήζουν αντίστοιχης φροντίδας.

Στελέχωση και νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

Το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, το οποίο είχε να ανακαινιστεί περίπου 40 χρόνια, στελεχώνεται πλέον από 65 άτομα προσωπικό, μετά την υλοποίηση σχεδόν 40 προσλήψεων κατά την τελευταία επταετία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), η δομή διαθέτει πλέον αξονικό τομογράφο, ενώ αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού της με:

  • Σύγχρονο μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας.

  • Νέο σύστημα υπερήχων.

  • Ασθενοφόρο όχημα και αναβαθμισμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

Κατά την περιοδεία του, ο κ. Μητσοτάκης επιθεώρησε επίσης δύο Κινητές Μονάδες Υγείας (γυναικολογικών και αιματολογικών εξετάσεων) στον προαύλιο χώρο.

Επιθεώρηση του πλωτού ασθενοφόρου στους Ωρεούς

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μετέβη στο λιμάνι των Ωρεών, όπου εδρεύει το πλωτό ασθενοφόρο του Λιμενικού Σώματος. Το σκάφος, το οποίο βρίσκεται σε 24ωρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τους τελευταίους τρεις μήνες, έχει ήδη εκτελέσει τρεις επείγουσες διακομιδές κρίσιμων περιστατικών προς το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, διαθέτοντας τη δυνατότητα να πλέει υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τον κυβερνητικό στόχο για την παράδοση ενός αναβαθμισμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας έως το τέλος της τρέχουσας τετραετίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι πέντε χρόνια μετά τις πυρκαγιές του 2021, οι κρατικές παρεμβάσεις στην περιοχή επιτρέπουν την ανασυγκρότηση των τοπικών δομών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ