Κυβέρνηση

Πιερρακάκης: Απαντά στις επικρίσεις Φάμελλου για τις χρεώσεις των τραπεζών στα ΑΤΜ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια επί του νέου Τελωνειακού Κώδικα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο και απάντησε στις επικρίσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναφορικά με τις χρεώσεις των τραπεζών στα ΑΤΜ. «Επί των ημερών σας ποιες ήταν οι χρεώσεις στις τράπεζες στα ATM; Στο τραπεζικό σύστημα αμιγώς, στις τράπεζες μεταξύ τους, ήταν 3 ευρώ και στους τρίτους παρόχους, τους οποίους ποτέ δεν απαγορεύσατε, ήταν 5 ευρώ. Ο τρίτος πάροχος επί ΣΥΡΙΖΑ χρέωνε 5 ευρώ. Τι κάνατε για όλα αυτά τα πράγματα; Κάνατε κάποια νομοθετική παρέμβαση; Πήγατε να κάνετε κάποια μείωση στις «κακές τράπεζες» ή απλώς το κοιτούσατε; Γιατί θυμόμαστε όλοι ότι ταυτοχρόνως είχατε στείλει τον κόσμο στα ATM, να παίρνει χρήματα στα capital controls. Αυτό δεν πρόκειται κανείς να το ξεχάσει», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έρχεται σήμερα να κάνει μια ρύθμιση η οποία είναι απολύτως αναγκαία, η οποία μηδενίζει το κόστος, ανάμεσα στις τράπεζες οι οποίες συμμετέχουν στο ΔΙΑΣ, και καθιερώνει εθνικό πλαφόν στους τρίτους παρόχους 1,5 ευρώ, κατώτερο από αυτό το οποίο μέχρι σήμερα οι τράπεζες οι ίδιες χρέωναν μεταξύ τους. «Κάνατε εσείς κάτι τέτοιο;», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.

Σε σχέση με τα μέτρα για το λαθρεμπόριο, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι στον νόμο έχουν περιληφθεί τα μέτρα δέουσας επιμέλειας για τη λαθρεμπορία καυσίμων. «Τριπλασιάζουμε τα πρόστιμα. Θα κλείνουν πρατήρια. Το έχετε διαβάσει το άρθρο; Θα το στηρίξετε; Το άρθρο αυτό που τριπλασιάζει τα πρόστιμα στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ο ΣΥΡΙΖΑ το ψηφίζει ή δεν το ψηφίζει; ναι ή όχι; απλά μαθηματικά», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και καθαρό πλεόνασμα 1,3%. «Και επί των ημερών σας μια φορά υπήρξε καθαρό πλεόνασμα, επί του κ. Τσακαλώτου. Και εσείς τότε το χαρακτηρίζατε επιτυχία. Εγώ δεν θα το χαρακτηρίσω. Θα το χαρακτηρίσω κατάκτηση, γιατί αυτό γίνεται με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα και η Ελλάδα έχει στηριχθεί δημοσονομικά – μετά από μια χαμένη δεκαετία στην οποία συνέβαλε χαρακτηριστικότατα και η πρακτική σας το 2015, στο τρίτο μνημόνιο, έχασε 24 μονάδες του ΑΕΠ, η χώρα στηρίχθηκε. Ήμουν στο Ecofin πριν από λίγες ημέρες και η Ελλάδα έχει δημοσιονομική κατάκτηση, με ιδρώτα και αίμα. Και από την άλλη η Αυστρία μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού σωρευτική. Πρέπει να μπορέσουμε χτίζοντας πάνω σε αυτό, γιατί φυσικά και υπάρχουν προβλήματα, βήμα βήμα, οικοδομώντας ο ένας στις κατακτήσεις του άλλου», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και σχολίασε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη 13η σύνταξη: «Έχετε κάνει, επί των ημερών σας, έστω και μια αύξηση του ενός ευρώ στους συνταξιούχους; Ο κόσμος θυμάται την πολιτική Τσακαλώτου- Κατρούγκαλου επί των ημερών σας. Να σας πω τι κάνουμε εμείς. Αύξηση 7,75% το 2023, 3% το 2024, 2,4% το 2025. Σωρευτική αύξηση πάνω από 13%. Κατάργηση της μείωσης του 30% επί των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων συνταξιούχων από το 2024. Αναπροσαρμογή των ορίων εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων ετησίως και τα 250 ευρώ που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες και πολλά άλλα. Φτάνουν αυτά; Όχι, πρέπει να γίνουν και άλλα. Πώς θα γίνουν; Με ένα νόμο και ένα άρθρο; Πάλι τα ίδια; Όχι. Ο τρόπος που αυτό γίνεται είναι οικοδομώντας».

Ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι έχει ψηφιστεί το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο που ορίζει τον Κανόνα Δαπανών. «Δηλαδή λέμε ότι έχουμε συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Ανεξαρτήτως των πλεονασμάτων. Το ψήφισαν αυτό 27 χώρες και είναι πλέον νόμος με την ψήφο της ελληνικής Βουλής. Έχουμε συγκεκριμένο χώρο να ξοδέψουμε. Έχουμε πει δημοσίως ποιος είναι αυτός ο χώρος. Είναι 1,5 δισ.», είπε ο υπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν έχει αποτιμήσει την πρότασή του και πώς θα την καλύψει οικονομικά. «Πρέπει να έρθετε και να μας πείτε, διότι το κόστος αυτού που προτείνετε είναι 2,5 δισ. Εγώ σας λέω ότι έχουμε 1,58, με τη υφιστάμενη κατάσταση, και έχοντας μειώσει πάνω από 70 φόρους. Και πρέπει να προτεραιοποιηθούν πολλές κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Εσείς λέτε ότι θα προτεραιοποίησετε μόνο μια κοινωνική ομάδα; Λέτε ότι θα το κάνετε με μια ενέργεια; Με ένα νόμο και ένα άρθρο; Με ένα πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης; Με τι; Τι θα κάνετε με τους άλλους και από πού θα βρείτε τα λεφτά», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Το μεγαλύτερο επιχείρημα εναντίον σας είναι η μη λήθη των πεπραγμένων», επέμεινε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και τόνισε ότι η κυβέρνηση μείωσε 70 φόρους ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαζε φόρους.

Για την ΑΑΔΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι ο νόμος με τον οποίο ιδρύθηκε η ΑΑΔΕ είναι νόμος του 2016. «Ποιος τοποθετεί επί ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Πιτσιλή, τον ίδιο διοικητή; Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μας έλεγε ότι και η ανεξαρτησία, κάπου εκεί δυσκολεύτηκε… Ο κ. Πιτσιλής έγινε διοικητής το 2016. Εμείς λόγω της πολύ καλής δουλειάς που έχει κάνει και η ΑΑΔΕ και ο διοικητής, επιλέξαμε να ανανεώνουμε τη θητεία του. Είναι μια ανεξάρτητη Αρχή και αυτή τη στιγμή, το ΣΔΟΕ που σήμερα υπάγεται στον υπουργό, φεύγει από τον υπουργό και πάει σε μια ανεξάρτητη Αρχή. Και λέτε ότι αυτό το πράγματα συνιστά διαδικασία πολιτικού ελέγχου; Πού πήγε ο ΣΔΟΕ το 2015, όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας; Πήγε στον υφυπουργό κ. Νικολούδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή το ΣΔΟΕ πήγε στον Αλέξη Τσίπρα. Και πώς έφυγε το ΣΔΟΕ από τον Αλέξη Τσίπρα; Έφυγε μετά το τρίτο μνημόνιο. Τι κάνατε εσείς για ισχυροποίηση του ΣΔΟΕ τότε, που σήμερα διαρρηγνύετε τα ιμάτια σας; Από τα 750 άτομα που είχε, τα 550 τα πήγατε στη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και μετά έγινε η ΑΑΔΕ. Και όλοι οι έλεγχοι πήγαν αυτούσιοι στην ΑΑΔΕ. Αυτό που κατακρίνετε δηλαδή, εσείς το κάνατε αυτούσιο», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι είναι διαρκής η συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι πρέπει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να υπάγονται στις ανεξάρτητες αρχές. «Έρχεται η κυβέρνηση λοιπόν και παίρνει αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό και τον βάζει σε μια ανεξάρτητη Αρχή, την οποία εσείς ιδρύσατε και τον διοικητή τής οποίας εσείς αρχικά επιλέξατε. Και ρωτώ στο δίλημμα πώς θεμελιώνεται η ανεξαρτησία του ΣΔΟΕ, Τσίπρας ή Πιτσιλής, εσείς τι απαντάτε, γιατί απαντάτε Τσίπρας και η κυβέρνηση αυτή απαντά Πιτσιλής», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Ο ρωσικός στρατός προσπερνά τελείως την Κονσταντίνοβκα και κατευθύνεται με φόρα προς την κεντρική Ουκρανία -Δείτε χάρτες

Με αιφνιδιαστικές και γρήγορες κινήσεις, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται δεξιά και αριστερά της Κονσταντίνοβκα