Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Το…γοργόν και χάρην για τον Μητσοτάκη! Ταυτόχρονα υπουργικό και Ιερά Σύνοδος για τον γάμο ομοφύλων

Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η επόμενη με το βλέμμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά παράλληλα θα συζητηθεί και στην έκτακτη Ιερά Σύνοδο που ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Κυβέρνηση και Αρχιεπισκοπή διατηρούν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, παρά τα παρασκηνιακά καρφιά που αντηλλάγησαν με φόντο το ραντεβού των δύο ανδρών που έγινε στις 8 Ιανουαρίου και διέρρευσε. Προς επίρρωσιν αυτού, φαίνεται ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο και την Τετάρτη, πριν ανακοινωθεί η έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας.

Είναι, πάντως, ενδιαφέρον ότι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αυτή της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να γίνουν την ίδια μέρα, την ερχόμενη Τρίτη. Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί να διατηρήσει τη «βελούδινη» προσέγγιση έναντι της εκκλησίας, παρά τις κορώνες αρκετών μητροπολιτών. Καταλυτικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και η αυτοπεποίθηση της Αρχιεπισκοπής ότι, παρά τις οξείες τοποθετήσεις μητροπολιτών από άμβωνος, το κλίμα που θα επικρατήσει στη Σύνοδο θα είναι πιο ήπιο.

Αυτή την προσέγγιση ισορροπιών ενσάρκωσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα του γάμου των ομοφύλων μπορεί να ήταν και μέρος της ατζέντας της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο, χωρίς, όμως, να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες. «Υπάρχει η Εκτελεστική Εξουσία η οποία εισηγείται και η Νομοθετική Εξουσία στο Κοινοβούλιο η οποία ψηφίζει τους νόμους του Κράτους. Και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Μαρινάκης, για να πει ουσιαστικά ότι δεν νομοθετεί η εκκλησία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προετοιμασμένοι και για πιο ακραίες αντιδράσεις κύκλων της εκκλησίας που μένει να φανεί ποια μορφή θα πάρουν. Αυτό είναι ασαφές αν αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα ή τις μέρες ψήφισης του σχετικού νομοθετήματος τον Φεβρουάριο στη Βουλή. Δεν είναι, επίσης, μυστικό ότι αρκετοί εκ των μητροπολιτών που αντιδρούν με μεγαλύτερη οξύτητα επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις και στους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ. Πάντως, η αίσθηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι εν λόγω περιπτώσεις αποτελούν «παραφωνία» στην κεντρική προσέγγιση που θα επισφραγιστεί και στην Ιερά Σύνοδο. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν περιμένει κάποια θεαματική μεταστροφή της εκκλησίας, αλλά μια ήπια προσέγγιση της Συνόδου εκτιμάται ότι δεν θα φορτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που η συζήτηση άνοιξε και πλέον δεν κλείνει, η λογική της κυβέρνησης είναι ότι το…γοργόν και χάρην έχει, συνεπώς τα κυβερνητικά στελέχη αναμένουν ίσως και σήμερα το νεύμα του πρωθυπουργού από το Νταβός, για να προγραμματιστεί το υπουργικό συμβούλιο που θα συμπεριλαμβάνει στην ατζέντα του το νομοσχέδιο, ώστε μετά να «τρέξουν» και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ