ΑμεΑ
Κυβέρνηση

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα των ΑμεΑ απέναντι στη Δικαιοσύνη

Το σχέδιο νόμου με πλήρη τίτλο «Αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, επικαιροποίηση της ορολογίας του Αστικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, του Κώδικα Συμβολαιογράφων και του ν.4478/2017, για την εναρμόνισή της με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε με τον ν.4074/2012 και λοιπές διατάξεις για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη των ατόμων με αναπηρία», ψήφισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η Νέα Δημοκρατία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βουλή: Δεν καταψήφισε κανένα κόμμα το νομοσχέδιο για ίση μεταχείριση ΑμεΑ στη Δικαιοσύνη -Απείχε ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από τις ψηφοφορίες, σύμφωνα με την απόφαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, όπως είναι η πάγια θέση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για όλα τα νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ΚΚΕ τάχθηκε με το «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 δήλωσαν πως επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.


Κώτσηρας: Θετικό ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας, ολοκληρώνοντας την επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου, επισήμανε ότι μετά την ακρόαση και των φορέων αλλά και με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, διαπιστώνεται ότι το νομοσχέδιο είναι πράγματι στη σωστή κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι όπως κάνει πάντα το υπουργείο στα νομοσχέδιά που φέρνει στη Βουλή, «είναι προφανές ότι θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και τις προτάσεις που έχουν γίνει για βελτιώσεις».

Ο κ. Κώτσηρας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται μια προσπάθεια, για πρώτη φορά, «να θέσουμε, υπό ένα συντονισμένο και οριζόντιο τρόπο, ζητήματα που αφορούν τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Προφανώς, κανείς δεν θριαμβολογεί. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να κάνει ό,τι μπορεί, τόσο στα πεδία που αφορούν την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητάς τους όσο και σε ζητήματα που αφορούν το συμβολισμό τους σε διατυπώσεις που έχει η νομοθεσία μας σε ζητήματα που αφορούν τους συμπολίτες με αναπηρία».

Χαρακτήρισε θετικό ότι αυτό που διαφάνηκε από τις συνεδριάσεις και τις τοποθετήσεις των κομμάτων είναι ότι υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία στις βασικές αρχές του νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «όσοι δεν μπόρεσαν, δυστυχώς, να αποδείξουν την προοδευτικότητα της διακυβέρνησης που διεκήρυτταν στον ελληνικό λαό την τετραετία 2015- 2019, προφανώς θα βρίσκουν λόγους και για να μεμψιμοιρούν και για να εντοπίζουν πίσω από τα νομοθετήματα της κυβέρνησης δήθεν άλλους σκοπούς». Και αναρωτήθηκε: «Τι άλλους σκοπούς να έχουμε όταν προσπαθούμε να αλλάξουμε την ορολογία για τα Άτομα με Αναπηρία, που δεν έχει γίνει ποτέ».

Η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί την Τετάρτη (15/2).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...