Κυβέρνηση

"Καταπέλτης" η Liberation για υποκλοπές ανήμερα της επίσκεψης Μητσοτάκη: Στην Ελλάδα η ακροδεξιά είναι επικεφαλής του βαθέως κράτους

Ρεπορτάζ-κόλαφος της Liberation για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, ανήμερα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, με τον βαρύγδουπο τίτλο «Στην Ελλάδα η ακροδεξιά είναι επικεφαλής του “βαθέως κράτους”».

«Επισκεπτόμενος το Μέγαρο των Ηλυσίων τη Δευτέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις επιθέσεις του στο κράτος δικαίου παρά την εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών δημοσιογράφων και δημοσίων προσώπων», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή η νέα αποκάλυψη σφίγγει τη θηλιά γύρω από τον πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ, συντηρητική δεξιά), Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο θα υποδεχθεί αυτή τη Δευτέρα στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Εμμανουέλ Μακρόν, προσθέτει η Liberation, αναφερόμενη στις τελευταίες καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου με τον ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη. Και ερωτήματα σχετικά με ένα τεράστιο σύστημα ελέγχου που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την κορυφή του κράτους.

Οι νέες αυτές αποκαλύψεις έρχονται καθώς συγκλονίζει ο διορισμός, στις 30 Αυγούστου, της δικαστού Μαριάνθη Παγουτέλη στην αντιπροεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έκανε ανοιχτά αντισημιτικά σχόλια σε αρκετές περιπτώσεις, όπως τόνισε ο Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος με ειδίκευση στην ακροδεξιά, το 2010. Η δικαστής θρηνούσε σε ένα blog «που ο Χίτλερ δεν εξόντωσε τελείως τους Εβραίους». Το 2007 είχε ζητήσει την αθώωση ενός διαβόητου αρνητή του Ολοκαυτώματος, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, συγγραφέα του βιβλίου «Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια», γεμάτο με ρατσιστικά σχόλια και υποκίνηση μίσους. Δικηγόρος του ήταν ο γιος του, Θάνος Πλεύρης… πλέον υπουργός Υγείας!

Η Liberation, που επισημαίνει ότι στοιχεία για το σκάνδαλο των υποκλοπών έρχονται καθημερινά στο φως καθώς και νέα θύματα παρακολούθησης, έχει μιλήσει με καθηγητές Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τη Γαλλία, αλλά και με ευρωβουλευτές, μέλη της επιτροπής PEGA, μεταξύ των οποίων ο Αυστριακός των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Χάιντε, ο οποίος αναρωτιέται: «Γιατί είναι εύκολο να παρακολουθούνται πολίτες στην Ελλάδα; Μήπως η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο να καταστεί αυταρχικό κράτος;».

Financial Times, New York Times & Der Spiegel στο χορό κατά του Μητσοτάκη

Στο μικροσκόπιο των Financial Times βρέθηκε η Ελλάδα, με τον αρθρογράφο Tony Barber να κάνει λόγο για πολιτικές προκλήσεις τόσο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, με επίκεντρο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ειδικότερα, ο συντάκτης των FT αναφέρει πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε άμυνα μετά την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Επισημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται ότι διέταξε την παρακολούθηση ή ότι γνώριζε καν γι’ αυτήν και σχολιάζει πως ακόμη και αν αληθεύει – αν και ο ίδιος αμφιβάλει – η στάση του αυτή είναι “ντροπιαστική” δεδομένου ότι έθεσε την υπηρεσία πληροφοριών υπό τον άμεσο έλεγχό του με το που έγινε πρωθυπουργός το 2019.

Στη συνέχεια, παραθέτει τα δημοσιεύματα πολλών από τους πιο προβεβλημένους ειδησεογραφικούς οργανισμούς του κόσμου που ακολούθησαν τις αποκαλύψεις, που έβαζαν στο στόχαστρο της κριτικής τους την ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο άρθρο γνώμης στους New York Times που έκανε λόγο για “τη σήψη στην καρδιά της Ελλάδας” και το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel που μίλησε για “την ολίσθηση της Ελλάδας προς τον αυταρχισμό”, εστιάζοντας όχι μόνο στο σκάνδαλο των μυστικών υπηρεσιών αλλά και στα pushbacks της Ελλάδας σε πρόσφυγες που φτάνουν στα σύνορά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ