Κυβέρνηση

Χαρδαλιάς: "Όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι"

Έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου αναμένει η επιστημονική κοινότητα, όπως επισημαίνει στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο «Π» στον Γιώργο Ευγενίδη, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Υπογραμμίζει ότι είναι κρίσιμο να «θυσιάσουμε» το φετινό Πάσχα, αλλιώς θέτουμε σε κίνδυνο τις μικρές νίκες που επετεύχθησαν. Τέλος, μιλώντας και επί προσωπικού, υπογραμμίζει ότι είναι αυστηρός μόνο με τη μικρή μειοψηφία που με τη συμπεριφορά της υπονομεύει «την τιτάνια προσπάθεια» της πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, πόσο ακόμα μπορεί να διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα; Θα φτάσουμε και Μάιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα;

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Το πόσο ακόμα θα διαρκέσουν τα μέτρα εξαρτάται, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, από τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αναλύει η ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και κάνει τις ανάλογες προτάσεις. Ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας είναι, αξιολογώντας τις προτάσεις και τις οδηγίες της επιτροπής, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για να περιορίσει τη διασπορά της νόσου. Σε αυτό τον πόλεμο, είμαστε όλοι απλοί στρατιώτες.

Έχετε πει ότι περιμένουμε έξαρση της επιδημίας προς τα μέσα/τέλη του μήνα. Γιατί αυτό, άπαξ και έχουν επιβληθεί εδώ και εβδομάδες ισχυροί περιορισμοί;

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, φαίνεται ότι χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα. Άρα, ό,τι συμβαίνει σήμερα, αποτυπώνεται σε επίπεδο δεδομένων με χρονοκαθυστέρηση. Γι’ αυτό και η επιστημονική κοινότητα περιμένει έξαρση της επιδημίας το δεύτερο 15νθήμερο του μήνα. Είναι, επίσης, σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα μέτρα έχουν ως στόχο να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, ώστε να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων, που θα οδηγούσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του.

Είναι σαφές ότι Πάσχα δεν θα κάνουμε στα χωριά μας. Επειδή, όμως, κάποιοι δεν πειθαρχούν, σκέφτεστε ένα σενάριο απαγόρευσης διέλευσης διοδίων ή άλλα μέτρα;

Θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να μην πάει στο χωριό το Πάσχα και θα πράξει αναλόγως. Γιατί, σε αντίθετη περίπτωση, θέτουμε σε κίνδυνο τις μικρές νίκες που έχουμε πετύχει, θέτουμε σε κίνδυνο τα χωριά μας και τους ανθρώπους τους, τους ανθρώπους μας. Ας στερηθούμε, λοιπόν, αυτό το Πάσχα, προκειμένου να μπορέσουμε να περάσουμε το επόμενο μαζί με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Επεξεργάζεστε αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας; Γιατί, η μέρα μεγαλώνει, ο καιρός ανοίγει και πολλοί ίσως δελεάζονται…

Το έχω πει και θα το επαναλάβω όσες φορές χρειαστεί. Όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι. Ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ληφθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ότι είναι προς όφελος όλων μας να μην υποκύψουμε στις «σειρήνες» των πρώτων ηλιόλουστων ημερών, να μη χαλαρώσουμε τις άμυνές μας. Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες να βγούμε έξω και να απολαύσουμε τον ήλιο όταν όλο αυτό θα έχει τελειώσει. Και θα έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, γιατί θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε παρέα με όλους όσους αγαπάμε.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχουμε εικόνα αν ο ιός διεσπάρη σε αρκετές «παρθένες» περιοχές από ανθρώπους που προήλθαν από τα αστικά κέντρα;

Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, οι ιχνηλατήσεις μας, δεν μας επιτρέπουν να εξαγάγουμε συμπεράσματα με βεβαιότητα. Είναι γεγονός ότι, ενώ τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν κρούσματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Δεν είναι ακόμα, όμως, εφικτό να αποφανθούμε αν ο ιός μεταφέρθηκε από κατοίκους των αστικών κέντρων ή από μόνιμους κατοίκους της περιοχής που επέστρεψαν από κάποιο αστικό κέντρο ή από το εξωτερικό, όπου βρισκόντουσαν για επαγγελματικούς λόγους ή λόγους υγείας. Το σίγουρο είναι ότι, μένοντας όλοι στο σπίτι, σπάμε την αλυσίδα διασποράς του ιού.

Πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει προγραμματισμός το επόμενο διάστημα να γίνει στοχευμένος επαναπατρισμός Ελλήνων από άλλες χώρες;

Ήδη έχει γίνει επαναπατρισμός Ελλήνων από άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Γεωργία, η Πολωνία και η Σερβία. Και αντίστοιχες ενέργειες θα γίνονται κάθε φορά που απαιτείται για να συνδράμουμε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτό που θα ήθελα να γίνει ξεκάθαρο είναι ότι πρέπει να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι προκειμένου κάποιος να επαναπατριστεί. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στον τόπο που βρίσκεται, να μην έχει πού να μείνει ή να έχει εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο από πτήση transit. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι ο μεγάλος αριθμός των αιτημάτων δεν επιτρέπει γενικό επαναπατρισμό όλων των ενδιαφερομένων, μια και το ζήτημα της δημόσιας υγείας είναι πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Επί προσωπικού, διαβάζετε αυτά τα σχόλια, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το αυστηρό ύφος σας στις καθημερινές ενημερώσεις; Και πώς απαντάτε;

Έχω δει κάποια από αυτά. Μπορεί κάποιοι συνάνθρωποί μας να θεωρούν ότι το ύφος μου είναι αυστηρό. Αλλά αν σκεφτούμε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι ανθρώπινες ζωές, θα καταλάβει νομίζω ακόμα και ο πιο δύσπιστος την αγωνία μου να αποδώσει η προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μας. Αυστηρός είμαι με τη μικρή μειοψηφία εκείνων των απερίσκεπτων που με τη συμπεριφορά τους υπονομεύουν την προοπτική και την τιτάνια προσπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, που καρτερικά, πειθαρχημένα, με προσήλωση στον στόχο μένουν σπίτι. Ο στοιχειώδης σεβασμός και η ευγνωμοσύνη στην προσπάθεια των πολλών επιβάλλουν μηδενική ανοχή απέναντι σε ανεύθυνες συμπεριφορές, που θέτουν σε ρίσκο την εθνική μας προσπάθεια. Και αυτό στο μυαλό μου και στη σκέψη μου είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ