Βασίλης Κοντοζαμάνης
Κυβέρνηση

Κοντοζαμάνης: Η ατομική ευθύνη θα κρίνει την μάχη με τον κορωνοϊό

Την μετατροπή των επικουρικών θέσεων ιατρών σε μόνιμες εξήγγειλε στην Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα προκηρυχθούν οι εν λόγω μόνιμες θέσεις και με ποια διαδικασία και κριτήρια θα προχωρήσει η μετατροπή των συμβάσεων.

Αναφερθείς στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «σε λίγες μέρες στο ΕΣΥ κατάφεραν να γίνουν όσα δε είχαν γίνει χρόνια» ενώ τόνισε ότι παρά τις στρεβλώσεις και ελλείψεις του παρελθόντος «καταφέραμε να διορθώσουμε και να στηρίξουμε το ΕΣΥ και την επόμενη μέρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υφυπουργός Υγείας σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχουμε βάλει τη βάση για ένα σύγχρονο πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό ΕΣΥ που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών».

Αναφορικά δε με την αντιμετώπιση της πανδημίας είπε ότι «υπάρχει σχέδιο, το έχουμε αποδείξει ότι λειτουργεί κι ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου αυτό θα εκτυλίσσεται», σημειώνοντας ότι σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται όλοι οι γιατροί από δομές της χώρας τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

«Κανένας δεν περισσεύει και όταν χρειαστεί όλοι θα κληθούν να δώσουν τη μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης. Όσον αφορά τα τεστ, σχολίασε ότι «κανένας συμπολίτης μας δεν έχει πληρώσει τεστ μέχρι σήμερα ούτε πρόκειται εφόσον πηγαίνει σε δημόσια δομή», ενώ για τα ιδιωτικά επισήμανε ότι εφόσον είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ «θα το κάνουν χωρίς συμμετοχή και κόστος για τον πολίτη στην ίδια τιμή».

Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στην ατομική ευθύνη λέγοντας ότι «η οργανωμένη πολιτεία είναι εδώ για να προστατεύσει, να ενημερώσει και να παράσχει όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας κι ότι χρειαστεί για να νικήσουμε τον αόρατο αυτό εχθρό, όμως η ατομική ευθύνη του καθενός είναι αυτή που θα κρίνει αυτή τη μάχη». «Έχουμε δρόμο ακόμα και πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα που έχουν ληφθεί», πρόσθεσε.

Αυτά ειπώθηκαν στην συνεδρίαση των συναρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για τα κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού και αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισής του.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ζήτησε πιο θαρραλέα μέτρα στήριξης του ΕΣΥ με άμεση και πραγματική ενίσχυσή του ενώ διατύπωσε αιχμές για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος με αφορμή την τιμολόγηση κλινών ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές που από 800 ευρώ ανήλθαν σε 1.600 ευρώ αλλά και για την καμπάνια επικοινωνίας ύψους 11 εκατ. ευρώ. Αναφερθείς στο τελευταίο είπε χαρακτηριστικά ότι «εμείς είχαμε αποφασίσει ότι αυτά τα μηνύματα πρέπει να μεταδίδονται δωρεάν και ω του θαύματος με απόφασή σας έγινε ανάθεση σε μία εταιρία που πώς ακριβώς θα διανέμει τα κονδύλια, ποιοι είναι οι κανόνες;».

Έντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και για τα μέτρα στην οικονομία λέγοντας ότι «οδηγείτε σε καθίζηση την οικονομία με σκοπιμότητα» και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέτει 1,7 εκ. εργαζομένους σε αναστολή. «Οδηγείτε μεθοδευμένα κόσμο στην ανεργία και την απαξίωση», πρόσθεσε ο κ. Παππάς σημειώνοντας ότι «η Ισπανία απαγόρευσε τις απολύσεις και εγγυάται το μέγιστο των μισθών». «Γιατί δεν το κάνετε κι εσείς;», διερωτήθηκε και κάλεσε την κυβέρνηση «να αλλάξει ρότα» διότι «αν νομίζετε ότι το βλέποντας και κάνοντας είναι μια λογική που θα βοηθήσει την οικονομία δεν κάνετε απλώς λάθος αλλά κάνετε ένα λάθος σκόπιμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις επιχειρήσεις είπε ότι χρειάζονται ένα σχέδιο Ηρακλής και η οικονομία παρέμβαση ύψους 10% του ΑΕΠ για φέτος και το ίδιο για του χρόνου. «Θα έχετε βαριά ιστορική ευθύνη αν τα αποτελέσματα στην οικονομία είναι μεγάλα. Αν αντί να κάνετε οχυρωματικά έργα πατάτε γκάζι στην κατηφόρα θα κάνετε μεγάλο λάθος», κατέληξε ο κ. Παππάς.

«Πολλά από τα μέτρα που έχετε λάβει λύνουν προβλήματα αλλά το μέγεθος του προβλήματος απαιτεί πιο ριζοσπαστικά μέτρα, να είναι πιο γενναία. Απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ. Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα το αίτημα των χωρών που ζητούν ευρωομόλογο. Και ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να μην υποστείλει τη σημαία», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς ενώ αναγνώρισε ότι στον τομέα της υγείας η κυβέρνηση «έχει ενεργήσει συντονισμένα και έγκαιρα για την προστασία της δημόσιας υγείας», παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν. «Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εθνικός στόχος. Οφείλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια με εποικοδομητικές προτάσεις. Το ΚΙΝΑΛ έχει προχωρήσει στον εξοπλισμό του ΕΣΥ με 5 κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι «καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια οι τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ λόγω της υποστελέχωσης και της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης διαχρονικά» καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων για την ιδιωτικοποίηση της υγείας –«αυτή η βάρβαρη πολιτική ευθύνεται για τις δραματικές ελλείψεις στο ΕΣΥ», είπε, σημειώνοντας ότι «η ατομική ευθύνη δεν μπορεί να υποκαταστήσει και να κρύψει την κρατική ευθύνη».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της απαγόρευσης για τις εκκλησίες την Μεγάλη Εβδομάδα.

Πυρά για «ολιγωρία της κυβέρνησης ΝΔ να στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ», εξαπέλυσε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα, σημειώνοντας ότι «μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο». «Τα μέτρα στήριξης είναι χλιαρά. Γι’ αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε σύγκληση πολιτικών αρχηγών με τηλεδιάσκεψη», είπε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, είπε ότι «είναι εύκολος ο δρόμος του λαϊκισμού, αλλά η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι αδιέξοδος». «Τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να τύχουν ευρείας αποδοχής. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει ζωντανή την οικονομία, να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «γι’ αυτό λάβαμε μέτρα ύψους 6,8 εκ ευρώ και θα υπάρξουν κι άλλα». Όμως τόνισε ότι «οι πόροι μας δεν είναι ανεξάντλητοι και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι».

Το νομοσχέδιο με τις ΠΝΠ ψηφίστηκε επί της αρχής από την ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...