Κυβέρνηση

Απίστευτο και όμως αληθινό: Η Κυβέρνηση δεν ζήτησε άλλες κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας!


Απίστευτο και όμως αληθινό. Την στιγμή που η Τουρκία προκαλεί τον Ελληνισμό σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, η Κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη δεν θέλει κυρώσεις κατά της Άγκυρας! Άξιοι της μοίρας μας θα λέγαμε, απλά πράγματα.

Για στρατηγική απόφαση της κυβέρνησης να μη τεθεί σε αυτή τη φάση θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τη διαρκή επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γιατί η Ελλάδα δεν ζητά κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας 

Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση και να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις», σημείωσε.

«Αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι αυτή η στάση «μας δίνει μια δυνατότητα ελιγμών. Διαφορετικά τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο όταν θα έπρεπε να κλιμακώσουμε τις ενέργειες δεν θα είχαμε πολλά περιθώρια ελιγμών».

Υπογράμμισε δε πως η δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί «να αποτελέσει και διπλωματικό «φράκτη» απέναντι σε όποια ενέργεια μπορεί να συντελεστεί».

Η Ευρώπη έχει κουραστεί με τον ταραξία – Τουρκία 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε επιπλέον λόγο για ξεκάθαρη στάση της Ευρώπης χωρίς κανέναν αστερίσκο και σημείωσε πως η Ευρώπη «έχει κουραστεί με την Τουρκία να παίζει το ρόλο του ταραξία».

«Σε ένα περιβάλλον αντεγκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε μια λαμπρή εξαίρεση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε πως έγινε σαφές πως «τα μνημόνια μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα για κανένα τρίτο κράτος ή μέρος». Ακόμη, «όταν προκαλείτει το status quo με τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται, με τη στρατικοποίηση ορισμένων ενεργειών, με τον πόλεμο των κανονιοφόρων και των φρεγατών ή των drones, η Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να το δεχτεί και στέκεται στον αντίποδά της».

Σχετικά με τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ και το πότε αυτές θα εξατομικευθούν και ενεργοποιηθούν, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η Κύπρος θα θα έχει τον πρώτο λόγο, και είναι πολύ σημαντικό η ίδια να επιλέξει τη στιγμή που θα πρέπει να τεθούν οι κυρώσεις.

Διάσκεψη για το Λιβυκό 

Ακόμη, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα ζητάει και διεκδικεί τη συμμετοχή στη Διάσκεψη για το Λιβυκό. Όπως επεσήμανε, η πρόταση της Γερμανίας που την οργανώνει ήταν για ένα πολύ κλειστό κύκλο συμμετεχόντων, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις η Ελλάδα ζητά συμμετοχή.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως η Ευρώπη δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της απέναντι στην Τουρκία και είναι πολλές φορές διφορούμενη.

«Υπάρχει η παράμετρος που φοβίζει πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και είναι το μεταναστευτικό. […] Εμείς κάνουμε αυτό που μας αναλογεί θωρακίζουμε τα σύνορα, αλλάζουμε τη διαδικασία ασύλου, επιταχύνουμε τις επιστροφές μέσα στα στενά πλαίσια που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κανείς δεν μας φταίει τελικά, μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ