Κυβέρνηση

Προς νέα ελληνορωσική κρίση; - Μητσοτάκης: «Ανησυχητική η παρέμβαση της Μόσχας στα Βαλκάνια» - Στηρίζει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ!

Σε μία άσχημη δήλωση προχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δυστυχώς συνεχίζει την γραμμή των Α. Τσίπρα και Ν. Κοτζιά. '

Οταν βλέπουν αυτές τις δηλώσεις στη Μόσχα, πως περιμένουμε να μας στηρίξουν οι Ρώσοι;

Έκκληση προς τις Βρυξέλλες για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε την κίνηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ελπίζω πως αυτό το λάθος θα διορθωθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη, αναφερόμενος στην απόφασηςτου προέδρου Μακρόν τον Οκτώβριο να ασκήσει βέτο στις νέες ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Μιλώντας με αφορμή την επίσκεψή του στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέκρινε επίσης την περιγραφή από τον κ. Μακρόν της Συμμαχίας ως «εγκεφαλικά νεκρής». Αν και κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου προέδρου είναι βάσιμες, ωστόσο οι όροι που χρησιμοποίησε θα μπορούσαν να είναι αντιπαραγωγικοί, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κάποιες φορές η γλώσσα η ίδια είναι εξίσου σημαντική, και καταλήγει να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», είπε. «Είναι ένα να λες πως το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και κάτι τελείως διαφορετικό να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

«Συμφωνώ πως η Ευρώπη συνολικά χρειάζεται να αναπτύξει περισσότερες αμυντικές ικανότητες, όμως η απόρριψη του ΝΑΤΟ ως πυλώνα ειρήνης στον μεταπολεμικό κόσμο είναι παρατραβηγμένο για τα γούστα μου», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει «τα θέματά της με την Τουρκία», -την οποία ο κ. Μακρόν έχει επικρίνει έντονα για την εισβολή της στη Συρία χωρίς να υπάρξει πρώτα διαβούλευση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ –όμως εξακολουθεί να προτιμά να μπορεί να τα συζητήσει με την Άγκυρα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Οι FT σημειώνουν πως όσο ήταν στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης τάσσονταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο υποσχέθηκε να τηρήσει τη συμφωνία όταν αυτή θα επικυρώνονταν και από τότε που ανέλαβε την εξουσία έχει στηρίξει την προσπάθεια των Σκοπίων να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Ερωτηθείς για ρωσική παρέμβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να επανεξεταστεί το 2020».

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να ασκήσει βέτο σε περαιτέρω διεύρυνση εξόργισε άλλες πρωτεύουσες, περιλαμβανομένου του Βερολίνου. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει έκκληση να προσεγγίσει την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια ως γεωπολιτικό στόχο, όπως είχε κάνει ο προκάτοχός του στο Παρίσι προωθώντας την ένταξη της Ελλάδας πριν από τέσσερις δεκαετίες.

«Αν δούμε το μεγάλο γεωπολιτικό πλαίσιο, είναι πολύ καθαρό ότι πρέπει να μείνει ανοικτό το ευρωπαϊκό μονοπάτι για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τις απαιτήσεις, αυτό δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, διαφορετικά αυτό το κενό θα καλυφθεί. Και αντλώ κάποια στοιχεία από την ελληνική ιστορία, το 1979 και τις διαπραγματεύσεις για να γίνει η χώρα μέλος της Ε.Ε., γιατί ο τότε Γάλλος πρόεδρος πήρε μια τολμηρή απόφαση βλέποντας την μεγαλύτερη γεωστρατηγική εικόνα, ότι η Ελλάδα έπρεπε να ανήκει στην Ευρώπη προκειμένου να ξεπεραστεί το τραύμα της Δικτατορίας»

«Ηταν η Ελλάδα έτοιμη για ένταξη τότε; Ποιος ξέρει. Και φυσικά η διαδικασία τότε ήταν πολύ διαφορετική. Ηταν όμως γεωπολιτική απόφαση, ήταν η πιο σημαντική απόφαση για το μέλλον της Ελλάδα, όπως προκύπτει εκ των υστέρων».

Aπό την άλλη πλευρά όμως, ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει την προσπάθεια Μακρόν για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Εξέφρασε όμως φόβους μήπως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ανέλαβε αυτή την εβδομάδα δεν θα δώσει αρκετή σημασία στο θέμα.

Η Ελλάδα βγήκε από το επώδυνο πρόγραμμα διάσωσης πέρυσι και η αδύναμη οικονομία της ανακάμπτει αργά. «Δεν πρέπει να ξεχνούμε την μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης απλά γιατί δεν αντιμετωπίζουμε μια κρίση», τόνισε. «Φτιάχνεις τη σκεπή όταν δεν βρέχει», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ