Κυβέρνηση

«Επιστολή μπουρλότο» - Τι λέει ο Ν. Κοτζιάς για τον Γ. Τσίπρα

«Επιστολή μπουρλότο» χαρακτηρίζει ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ, την 9σέλιδη επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

Μάλιστα, σήμερα στη στήλη του ο δημοσιογράφος αποκαλύπτει μέρος της επίμαχης επιστολής, στην οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του γίνεται αναφορά στον ξάδελφο του Πρωθυπουργού, Γιώργου Τσίπρα και στους λόγους που ο Νίκος Κοτζιάς δεν μπορούσε να συνεχίσει την συγκατοίκησή του με τον «εξάδελφο».

Συγκεκριμένα αναφέρει ο δημοσιογράφος: «Φαίνεται πως αυτή η εννιασέλιδη επιστολή του παραιτηθέντος υπουργού Κοτζιά προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μοιάζει περισσότερο με (πολιτικό) θησαυρό, παρά με επιστολή μεταξύ δύο φίλων.

Για την ακρίβεια, ανοίγω επ’ ολίγον μια παρένθεση: Μόνο επιστολογραφία μεταξύ συνεργατών και φίλων δεν θυμίζει η επιστολή που έστειλε ο Κοτζιάς στον Πρωθυπουργό, με τον δεύτερο να της αποδίδει χαρακτήρα «αυστηρά προσωπικό» για να μην εξαναγκαστεί να τη δώσει στη δημοσιότητα.

Θα τον δικαιώσω τώρα τον Αλέξη Τσίπρα για την στάση του αυτή, ειδικά μετά το χθεσινό που πληροφορήθηκα και το οποίο αποδεικνύει ότι η επιστολή Κοτζιά δεν είναι ακριβώς επιστολή, αλλά επιστολή–μπουρλόοοοοοτο, κατά τη μνημειώδη κραυγή της εξέχαστης Σαπφούς Νοταρά.

Σύμφωνα λοιπόν με μια εκ των πηγών που διαθέτω ένθεν κακείθεν, ο Νίκος Κοτζιάς, μεταξύ των πολλών άλλων που αναφέρει για τη θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται και στην εκδίωξη από το ΥΠΕΞ του εξαδέλφου Τσίπρα, Γιώργου.

Προχωρεί δε σε εκτενή αναφορά στη θητεία του Γ. Τσίπρα με καθόλου, μάλιστα, κολακευτικό τρόπο, καθώς και στους λόγους που οδήγησαν στην αποπομπή του, ως μια ακόμη ένδειξη της υπονόμευσής του από το Μέγαρο Μαξίμου (στο ίδιο πλαίσιο, ως γνωστόν, εντάσσει και το γεύμα Τσίπρα–Καμμένου στη Λέσχη Αξιωματικών, το οποίο πληροφορήθηκε, όπως σημειώνει δηκτικά, από «ΤΑ ΝΕΑ»…).

Ο Γιώργος Τσίπρας, που κατείχε θυμίζω στο υπουργείο Εξωτερικών τη θέση του γενικού γραμματέα Οικονομικών Διεθνών Σχέσεων, εξεδιώχθη πέρυσι τέτοιες ημέρες ακριβώς από το ΥΠΕΞ, ύστερα από εντολή του Νίκου Κοτζιά.

Ο Κοτζιάς έγινε έξαλλος πληροφορούμενος ότι εν αγνοία του ο Γ. Τσίπρας είχε μεταβεί στη σπαρασσόμενη από εμφύλιες έριδες και τον ISIS Λιβύη με ομάδα ελλήνων επιχειρηματιών, επιβαίνων ιδιωτικού αεροσκάφους.

Έτσι, με το που επέστρεψε από το ταξίδι τον εξεδίωξε. Μάλιστα, είχε συνοδεύσει, λεγόταν τότε, την απαίτησή του με το δίλημμα «ή αυτός ή εγώ».

Ο Πρωθυπουργός είχε κάνει δεκτό το «αίτημα» Κοτζιά για την αποπομπή του ξαδέλφου του από το ΥΠΕΞ, αλλά ταυτόχρονα γνωστοποίησε με τον πιο εμφαντικό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός, καθώς αμέσως τον πήρε σύμβολο επί οικονομικών θεμάτων στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επιστολή του ο Κοτζιάς καταγράφει κι αυτό το περιστατικό με τον πρωθυπουργικό ξάδελφο ως προσπάθεια υπονόμευσης και απαξίωσής του. Λέγεται ακόμη πως το οικείο κεφάλαιο «Γ. Τσιπρας» αναφέρεται επίσης, διεξοδικά δε, στις ανεπιτυχείς (για την προσέλκυση επενδύσεων) πολλαπλές επισκέψεις του εξαδέλφου Γιώργου στο Ιράν…».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ