Κυβέρνηση

Συνετρίβη λίγο μετά την εκτόξευση η «ελληνική NASA» - Η επιστολή παραίτησης Κριμιζή

Ακέφαλος έμεινε ξαφνικά ο νεοσύστατος Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός, μόλις μερικές εβδομάδες μετά τα εγκαίνιά του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Σταμάτης Κριμιζής, βετεράνος της NASA με αναγνωρισμένη ικανότητα στη διοίκηση, έκανε πράξη την προειδοποίησή του για παραίτηση σε περίπτωση πολιτικών παρεμβάσεων στην υπηρεσία.

Μαζί του φέρονται να αποχωρούν δύο ακόμα μέλη του ΔΣ.

Με μια ασυνήθιστη ανοιχτή επιστολή, την οποία δημοσιεύει το Newpost.gr, ο κ. Κριμιζής κάνει λόγο για αποφάσεις που «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξης του ΕΛΔΟ, καθιστώντας τον μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊσταμένου».

Κάνοντας λόγο για προσπάθεια χειραγώγησης, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός υποστηρίζει  ότι με πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις οι αρμοδιότητες του ΕΛΔΟ, όπως η εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό Διαστημικό Οργανισμό, μεταφέρθηκαν σε «μη ειδικούς υπαλλήλους του υπουργείου».

«Η πιο δυσάρεση όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με υπουργική απόφαση από την αξιολόγηση και τη διαχείριση όλων των προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού, ύψους περίπου 16 εκτ. ευρώ». Η αρμοδιότητα πέρασε σε διοικητικούς υπαλλήλους του Γ.Γ. του Υπουργείου, τον οποίο ο κ. Κριμιζής χαρακτηρίζει ειρωνικά ως «Τσάρο του Διαστήματος».

Ο κ.  Κριμιζής εκφράζει επίσης αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα του κυβερνητικού σχεδίου ανάπτυξης 11 μικροδορυφόρων, κόστους 23,9 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για συνθήκες αδιαφάνεις. «Follow the money» λέει χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας μια φράση που είχε χρησιμοποιηθεί στη διερεύνηση του σκανδάλου Ουότεργκεϊτ στις ΗΠΑ.

Ο ΕΛΔΟ εγκαινιάστηκε από τον Νίκο Παππά στις 19 Μαρτίου με αποστολή τη διαμόρφωση εθνικής διαστημικής στρατηγικής και την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσω της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες.

Ο Δρ Κριμιζής είχε πιέσει και καταφέρει να ιδρυθεί η υπηρεσία ως δημόσια εταιρεία, αντί ως ΔΕΚΟ όπως είχε επιμείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φέρεται να έχει ήδη επιλέξει τον αντικαταστάτη του κ. Κριμιζή, πρόσωπο γνωστό από τη συμβολή του στην επικοινωνία της Επιστήμης, το οποίο όμως δεν έχει άμεση σχέση με τη μικρή αλλά υπαρκτή αγορά διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει μία από τις δύο πηγές του Newpost.gr.

Μπορείτε να διαβάσετε το καταστατικό του ΕΛΔΟ εδώ.

Ποιος είναι ο Σταμάτης Κριμιζής

Ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού διαστημικού προγράμματος, ο Σταμάτης Κριμιζής, 79 ετών, παραμένει σήμερα επίτιμος πρόεδρος του διάσημου εργαστηρίου APL στο Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» στο Μέριλαντ, ενός από τα δύο μεγάλα αμερικανικά εργαστήρια που υλοποιούν τις εξερευνητικές αποστολές της NASA (μαζί με το JPL του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια).

Παλαιότερα μάλιστα είχε αρνηθεί την περίοπτη θέση του διοικητή της NASA για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους.

Έχει εξάλλου σημαντική εμπειρία στη σύνταξη νομοσχεδίων που εγκρίθηκαν από το Κογκρέσο σχετικά με τις δραστηριότητες της NASA.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε δεκάδες διαστημικές αποστολές, από τα Voyager μέχρι το Cassini και το New Horizons, και υπήρξε βασικός διαμορφωτής της σημερινής πολιτικής της NASA, με μότο «καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα».

Ο καθηγητής Κριμιζής είχε δηλώσει έκπληκτος στις αρχές του 2017, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση ίδρυσης διαστημικής υπηρεσίας –η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που δεν διέθετε ειδικό φορέα για τις διαστημικές εφαρμογές.

Κλήθηκε αργότερα να βοηθήσει στο εγχείρημα και να προτείνει πρόσωπα, και τον Μάρτιο του 2017 υπέβαλε πολυσέλιδη εισήγηση για τις δραστηριότητες και το οργανόγραμμα της σχεδιαζόμενης τότε υπηρεσίας.

Κατέθεσε για το θέμα τρεις φορές στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και διαφώνησε με την πρόταση να στελεχωθεί ο ΕΛΔΟ μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ.

Ο ΕΛΔΟ θα είναι φορέας «εντελώς διαφορετικός από ό,τι γνωρίζουμε από το ελληνικό Δημόσιο» είχε δηλώσει ο κ.Κριμιζής στην παρουσίαση της19ης Μαρτίου.

Στόχος, είπε τότε, είναι να καταστεί η υπηρεσία «πρότυπο οργανισμού που βασίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της αξιολόγησης και της αποτελεσματικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ