Αυτοδιοίκηση
Ενημερώθηκε στις:

Βαρόμετρο οι αυτοδιοικητικές εκλογές για το ευρύτερο πολιτικό κλίμα - Αυξάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου στους Ανεξάρτητους υποψηφίους και στο ΚΚΕ - Πτώση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι φαίνεται ότι είναι οι κερδισμένοι των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τους 332 δήμους της χώρας και με μέτρο σύγκρισης τις αντίστοιχες εκλογές του 2019.

Αντίθετα, απώλειες φαίνεται ότι καταγράφουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτόνομα είτε και σε σύμπραξη. Παρότι το ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε στον β’ γύρο την ανατροπή στους δήμους της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τελικώς, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης μέτρησαν λιγότερες νίκες έναντι του 2019.

Ειδικότερα, υποψήφιοι της ΝΔ κέρδισαν τη δημαρχία σε 202 δήμους, με την Πειραιώς να μετράει 8 επιπλέον νίκες πανελλαδικά, ενώ το 2019 είχε κερδίσει 194 δήμους.

Πτώση εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ, που συνολικά εξέλεξε 78 δήμους, μειωμένους κατά 14 από το 2019, οπότε είχαν κερδίσει 92 υποψήφιοί του, διατηρώντας πάντως τις δυνάμεις του στην αυτοδιοίκηση

Μείωση των δημάρχων που έχουν τη στήριξή του καταγράφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που αν και το 2019 είχε εκλέξει 20 δημάρχους, το 2023 εξέλεξε πέντε λιγότερους, δηλαδή 15.

Με την κοινή στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εξελέγησαν 9 δήμαρχοι, έναντι 10 το 2019.


Στους κερδισμένους της βραδιάς συγκαταλέγεται το ΚΚΕ, που εξέλεξε σε όλη τη χώρα 6 δημάρχους, τέσσερις περισσότερους από το 2019, ενώ διατήρησε τον δήμο Πατραίων.

Στα «πάνω» ήταν και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Συνολλικά 22 δήμαρχοι εξελέγησαν χωρίς κομματική στήριξη, οκτώ περισσότεροι από το 2019, οπότε με την «ταμπέλα» του ανεξάρτητου είχαν εκλεγεί 14.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ