Αυτοδιοίκηση
Ενημερώθηκε στις:

Περιφέρεια Αττικής: Έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού του Ωδείου Αθηνών

Ένα νέο, ανανεωμένο πρόσωπο αποκτά, επιτέλους, το ιστορικό κτίριο του Ωδείου Αθηνών το οποίο πολύ σύντομα θα λειτουργεί ως ένας σύγχρονος πολυχώρο εκπαίδευσης και πολιτσιμού. Για την πορεία των εργασιών, συνολικού προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ , που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, ενημερώθηκαν σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στον χώρο του Ωδείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

.

Παρόντες στην επίσκεψη ήταν επίσης ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών Ν. Τσούχλος ο οποίος έκανε και την ξενάγηση στο εργοτάξιο, ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης και  υπηρεσιακά στελέχη όλων των εμπλεκόμενων φορέων υλοποίησης.  

Το έργο αποπεράτωσης και εκσυγχρονισμού των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ωδείου Αθηνών, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής μέσω ΕΤΠΑ και εντάσσεται στον Θεματικό Στόχο «Προστασία Περιβάλλοντος - Φυσική και Πολιτιστική Κληρονομιά» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 06 «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Αστικό Περιβάλλον».

Πρόκειται για ένα έργο που εκκρεμούσε για δεκαετίες και τώρα με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Αττικής, μπαίνει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του.

Οι εργασίες προβλέπουν την αποπεράτωση του αμφιθεάτρου δυναμικότητας 600 θέσεων, μαζί με τους βοηθητικούς χώρους και του υπόγειου πειραματικού πολυχώρου τύπου black box δυναμικότητας 200 θέσεων, το οποίο θα μπορεί πρόσθετα να μετατρέπεται εύκολα σε 4 συνεδριακές αίθουσες με δυνατότητες συνένωσής τους. Παράλληλα προβλέπεται η αποπεράτωση των ευρύχωρων φουαγιέ και η διαμόρφωσή τους σε χώρους εκθέσεων ή κοινωνικών εκδηλώσεων, η μετατροπή του ισογείου προς την οδό Ρηγίλλης σε cafe και χώρο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών/χρηστών των χώρων του Ωδείου, η διαμόρφωση του β υπογείου της βόρειας πλευράς σε κέντρο μουσικής τεχνολογίας, χώρο υποστήριξης της νεανικής πολιτισμικής επιχειρηματικότητας και χώρο ανάπτυξης του distance learning στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα ο Περιφερειάρχης Αττικής, κατά την επίσκεψη του στο Ωδείο, υπέγραψε την τροποποιητική πράξη πρόσθετης χρηματοδότησης του έργου, ύψους 790.000 ευρώ, με στόχο τη ψηφιοποίηση και αρχειοθέτηση του πολύτιμου Ιστορικού Αρχείου του Ωδείου, ο όγκος του οποίου ανέρχεται σε 830.000 σελίδες.

Μετά το πέρας της επίσκεψης ακολούθησαν δηλώσεις από την Υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, και τον Υφ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρη

 Για ένα πολύ σημαντικό έργο για την Αθήνα, για την Αττική, αλλά και για τον Πολιτισμό που επιτέλους βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του έκανε λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη: «Η παρέμβαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στο Ωδείο Αθηνών είναι εξαιρετικά σημαντική, προφανώς για το ίδιο το Ωδείο, αλλά κατ’ ουσίαν κλείνει μία εκκρεμότητα δεκαετιών της ελληνικής πολιτείας. Επομένως, και στην περίπτωση του Ωδείου Αθηνών, έχουμε ένα έργο το οποίο συμβάλλει στην αναγέννηση του κέντρου της Αθήνας. Έχουμε όλοι την υποχρέωση να προσφέρουμε κάτι περισσότερο σε αυτή την πόλη. Μετά την ολοκλήρωση της Εθνικής Πινακοθήκης, φθάνει στο τέλος του και το έργο της αποπεράτωσης και του εκσυγχρονισμού του Ωδείου Αθηνών.  Στην ουσία, και με τους άλλους πολιτιστικούς χώρους που υπάρχουν σε άμεση γειτνίαση στην περιοχή – το Βυζαντινό Μουσείο, το Λύκειο του Αριστοτέλους, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μέγαρο Μουσικής σε μικρή απόσταση– δημιουργείται ένας πολιτιστικός πυρήνας, πολύτιμος για τη φυσιογνωμία της Αθήνας. Συγχρόνως, δημιουργείται ένας πολύ σημαντικός αναπτυξιακός πόλος για την ίδια την πρωτεύουσα»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε για ένα εμβληματικό πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τοπόσημο της Αττικής, που με την ολοκλήρωσή του θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της τουριστικής υπεραξίας της: «Ο πολιτισμός αποτελεί για εμάς έναν βασικό πυλώνα της πολιτικής μας, μια επένδυση που προσφέρει προστιθέμενη αξία στην επιχειρηματικότητα και το τουριστικό προϊόν της Αττικής. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση, ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς να στηρίζει το πολιτιστικό αποτύπωμα της Αττικής, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων Γ. Τσακίρης δήλωσε: «Με την ευκαιρία των 150 χρόνων από την ίδρυση του Ωδείου των Αθηνών κλείνει μία εκκρεμότητα 50 χρόνων η οποία χρηματοδοτείται από Πόρους του ΕΣΠΑ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς,  πάρα πολύ σημαντικό για τον πολιτισμό, πάρα πολύ σημαντικό για την Αθήνα και θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό, τον κύριο Περιφερειάρχη αλλά και ειδικότερα τις υπηρεσίες που προΐσταται, ο κ. Σκάλκος, όπως και τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας για την άοκνη προσπάθεια προκειμένου αυτό να τελειώσει έτσι ακριβώς όπως το σχεδιάσαμε».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ