χειρουργικές μάσκες
Αυτοδιοίκηση
Ενημερώθηκε στις:

Η Κάσος μοιράζει μάσκες και αντισηπτικά στους δημότες

Τη δική τους μάχη απέναντι στο κορωνοϊό δίνουν και τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Τέσσερις χιλιάδες ζευγάρια γάντια, 1.000 αντισηπτικά και 1.000 μάσκες φτάνουν την Τετάρτη (18 Μαρτίου) στο νησί της Κάσου και θα δοθούν δωρεάν από το δήμο σε όλους του κατοίκους του νησιού. Πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας που προμηθεύεται με δικά του κονδύλια υγειονομικό υλικό και το προσφέρει άμεσα τους κατοίκους του. 

Παράλληλα, ο δήμος Κάσου προχωρά σε απολυμάνσεις όχι μόνο των δημοτικών κτιρίων, λεωφορείων, εγκαταστάσεων και σχολείων, στις πύλες εισόδου και εξόδου του νησιού (Λιμεναρχείο, Αεροδρόμιο) και όποια δημόσια αρχή χρειαστεί. «Έχουμε παραγγείλει ως δήμος ιατρικά αναλώσιμα για τους δημότες μας.  Δεν ζητάμε λεφτά από το κράτος. Θέλουμε, όμως, να μας στείλουν γιατρό στο νησί. Είμαστε με έναν νοσηλευτή και μία μαία. Στην απευκταία περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στην Κάσο δεν υπάρχει λόγω υπόστελέχωσης του περιφερειακού πολυδύναμου ιατρικού κέντρου  το κατάλληλο ιατρικό προσωπικό να τα αντιμετωπίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πήραμε απόφαση τον Οκτώβριο ως δημοτικό συμβούλιο και προσφέρουμε 900 ευρώ μπόνους, εκτός των 450 ευρώ που προσφέρει η Περιφέρεια ως κίνητρο και τον μισθό για να ρθει γιατρός να δουλέψει στο νησί μας. Υπήρξε ενδιαφέρον και ελπίζω να δοθεί λύση παρά την πανδημία που έχει χτυπήσει τη χώρα» δήλωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος.

του Τίμου Φακαλή

Ο κ. Ερωτόκτικος συστήνει έλεγχο των μετακινήσεων επιβατών προς το νησί ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο μαζικής μετακίνησης ανθρώπων που πιθανά να είναι φορείς με οδυνηρά αποτελέσματα για τους μόνιμους κατοίκους. «Ζητούμε από τους πιθανούς επισκέπτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις προς το νησί μας και ιδιαίτερα από τις περιοχές που έχουν καταγραφεί ήδη κρούσματα του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάσου ο κύριο πληθυσμό του νησιού αποτελείται από ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες  οι οποίες ενδεχόμενα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο κίνδυνο για την ζωή τους σε περίπτωση μετάδοσης του ιού».  

Δέσμη μέτρων ζητεί και ο δήμος Αστυπάλαιας

Δέσμη μέτρων ζητά και ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας τονίζοντας σε επείγουσα επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών Βασίλη Κικίλια και Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής ειδική πρόνοια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο νησί. Χωρίς νοσηλευτή παραμένει η Αστυπάλαια λόγω υποχρεωτικής άδειας του ενός ενώ ο δήμαρχος ζητά την κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο του νησιού.

Σε ότι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού ο δήμαρχος Αστυπάλαιας ζητά μεταξύ άλλων ειδικές στολές για το ιατρικό προσωπικό και αποστολή στειλεών για λήψη δειγμάτων από πιθανούς ασθενείς. Παράλληλα, ζητά να  συσταθεί άμεσα ένα δίκτυο μεταφοράς ασθενών ή ύποπτων κρουσμάτων με στρατιωτικά ελικόπτερα, τα οποία θα πρέπει να παραμένουν σε καθορισμένα σημεία ώστε να εξυπηρετούνται γρήγορα όλα τα νησιά. Σε περίπτωση που υπάρχει οποιαδήποτε αδυναμία ανταπόκρισης από το στρατό, όπως τόνισε ο κ. Κομηνέας, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ιδιωτικά ελικόπτερα ή ακόμα και τα μικρά αεροπλάνα των εταιριών που εξυπηρετούν ήδη τα νησιά μας.       

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...